Landstingsrådet Anna Starbrink säger att deras granskning av Vidarkliniken visade på stora brister. Foto: SLL/TT

Landstinget säger upp avtalet med Vidarkliniken

Uppdaterad
Publicerad

Vidarkliniken i Järna som drivs av antroposofer har granskats av landstinget och kritiserats för brister. Nu säger Stockholms läns landsting upp avtalet med kliniken.

Landstingets avtal om rehabilitering med Vidarkliniken i Järna  var på väg att gå ut, därför granskades verksamheten inför en eventuell förlängning. Granskningen som landstinget gjort visade på stora brister.

– De lever inte upp till avtalet, och vi har gjort en granskning som visar stora brister, säger Anna Starbrink (L), hälso och sjukvårdslandstingsråd, och fortsätter:

– Deras uppdrag var att de skulle grunda verksamheten på skolmedicin, alltså på vetenskaplig grund, den antroposofiska filosofin skulle vara ett komplement, men det verkar snarare vara tvärtom.

Omdebatterad och kontroversiell

Enligt granskningen har Vidarkliniken också brustit i journalhanteringen.

– Det kan låta torrt och byråkratiskt, men det är väldigt viktigt för patienternas säkerhet, säger Anna Starbrink.

Vidarkliniken är omdebatterad och kontroversiell. Den erbjuder alternativ behandling och skolmedicin och har haft dispens för sina alternativa läkemedel från regeringen, en dispens som kommer att försvinna. Men först om fem år.

– Jag tycker det är klokt av regeringen att dra undan den här dispensen, även om det är väldigt saktfärdigt. Det är bra att det här undantaget försvinner, man jag ser inte varför det ska dröja fem år. Det är jag väldigt missnöjd med.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer