Foto: Jessica Gow / TT

Landstinget stoppar tilläggsarbeten vid Nya Karolinska

Uppdaterad
Publicerad

Ändringar och tilläggsarbeten på Nya Karolinska i Solna blir dyra, och nu stoppar landstinget alla enklare tilläggsarbeten vid sjukhuset fram till den 20 december, rapporterar Svenska Dagbladet.

Tilläggsarbeten vid Nya Karolinska, som att byta ut en dörr, kostar mycket pengar. Så mycket att landstinget med omedelbar verkan stoppar alla ändringar som inte är nödvändiga för en säker vård. Stoppet gäller fram till den 20 december då landstinget formellt övertar sjukhuset. Då kommer alla kommande tilläggsarbeten att konkurrensutsättas, skriver Moderaterna i ett pressmeddelande.

– Jag är glad för det nya sjukhuset men förbannad på avtalet”, säger Irene Svenonius i en kommentar, och passar även på att ge en känga till de politiker som 2010 godkände avtalet, inklusive partikamrater.

”Borde dragit i nödbromsen”

– Alla i landstingsfullmäktige, oavsett färg på parti, som år 2010 röstade för ett OPS-avtal utan konkurrens borde idka högsta graden av självkritik. Man borde dragit i nödbromsen när det bara kom ett enda anbud, säger Irene Svenonius.

Landstinget vill även omförhandla avtalet som gäller småjobb vid sjukhuset, som att fixa ett eluttag eller sätta upp en hylla. Enligt uppgifter till SvD skulle kostnaden för att sätta upp en ny hylla på hjärtintensiven vara omkring 93.000 kronor. Irene Svenonius säger att avtalet även skulle kunna sägas upp.

Priserna försvaras av projektbolaget Swedish Hospital Partners, SHP, i en intervju med SvD.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.