Landstingets krav på Karolinska

Uppdaterad
Publicerad

Igår fick Karolinska universitetssjukhuset kritik för sin internrevision på grund av dess omfattande brister. Politikerna gav Karolinskas styrelse 24 timmar på sig att komma med åtgärder – något som presenterades idag.
Nu kommer Stockholm läns landsting med ytterligare insatser där de prioriterar flertal punkter.

 • Hårdare styrning, ledning och kontroll – Central regelefterlevnadschef i landstinget
  Landstinget tillsätter en person direkt underställd landstingsdirektören som ska ansvara för att kontrollera att regler och riktlinjer följs. Landstinget ska också centralt kontrollera att detta arbete utförs tillfredsställande, såväl på Karolinska som i andra delar av landstinget.
   
 • Stärkt uppföljning av Karolinska Universitetssjukhusets förbättringsarbete
  Uppföljningen utförs av landstingsdirektören och det ska ske genom direktrapportering till landstingets ägarutskotts möten. Det handlar bland annat om att se till att internrevisionens rekommendationer genomförs, att sjukhusets administrativa arbete förbättras och en särskild kontroll av inköp från det centrala ramavtalet för konsulter.
   
 • Tillföra kompletterande kompetens och kontroll till styrelsen för Karolinska universitetssjukhuset
  Landstingsdirektören kommer, som adjungerad ledamot, delta i Karolinskas styrelsemöten för att komplettera kompetensen och stärka kontrollen.
   

Upphandling och inköp

 • Ny inköps- och upphandlingspolicy
  Internrevisionen pekar på att den centrala upphandling som Karolinska gjort inköp från är konstruerad så att landstinget inte får det bästa priset. För att göra landstingets centrala ramavtal mer effektiva för verksamheterna och värna skattebetalarna har en ny inköpspolicy tagits fram som landstingsfullmäktige kommer besluta om i maj.
   
 • En central inköpsfunktion inrättas som leds av inköpsdirektör
  För att stärka ledning, styrning och uppsikt över landstingets hela upphandlingsverksamhet inrättas en central inköpsfunktion vars arbete ska ledas av en inköpsdirektör. En viktig del i direktörens arbete kommer att vara att leda en ständig förbättring av landstingets avtal i den kommande upphandlingen.
   
 • Översyn av avtalet mellan SLL och BCG
  Landstinget kan inte acceptera det avtalsbruk som har etablerats mellan Karolinska Universitetssjukhuset och Boston Consulting Group. Därför ska det utredas vad det får för påverkan på det ramavtal som är tecknat mellan SLL och BCG och vilka åtgärder som behöver vidtas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer