Vårdpersonal ska utbildas i hur man hanterar hotfulla situationer, och SL-kortet höjs i den nya budgeten. Foto: TT

Landstingsbudgeten är klubbad

Uppdaterad
Publicerad

Stor satsning på primärvården, fortsatt utbyggnad av kollektivtrafiken och trygghetsutbildning för vårdpersonal. Det är några av de saker som beslutades om i landstingsbudgeten som debatterats under tisdagen och onsdagen.

Budgeten som nu är beslutad uppgår till 104 miljarder kronor och den största delen går till hälso- och sjukvård och kollektivtrafik.

SLL blir Region Stockholm

Efter nyår blir Stockholms läns landsting istället Region Stockholm. Då ska Region Stockholm bli Sveriges bästa offentliga arbetsgivare för vårdens medarbetare, enligt den blågröna majoritetens budget.

På så sätt hoppas man kunna bemanna fler vårdplatser, för under 2018 var många av vårdplatserna stängda på länets sjukhus.

Satsning på primärvården

Det satsas stort på primärvården och målet är att invånarna ska få en större del av sin vård på en husläkarmottagning istället för att behöva uppsöka olika vårdgivare.

Under 2019 ska de sista planerade närakuterna för barn och vuxna öppna, och tillgängligheten till digital vård ska utökas med en digital vårdgaranti. Under nästa år ska även en handlingsplan mot självmord implementeras.

Det satsas även extra för att stärka mödravården. Med de extra resurserna ska fler gravida kunna tas emot på jourtid och istället spara besöken på förlossningsavdelningen till dess att det verkligen behövs.

Efter att vårdpersonal upplevt hot och våld på jobbet ska alla som vill erbjudas en trygghetsutbildning.

Stärkt kollektivtrafik

Inom kollektivtrafiken höjs priset på 30-dagarskortet till 890 kronor. Samtidigt byggs pendelbåtstrafiken i regionen ut med två försök på nya linjer.

Den nya budgeten möjliggör också den planerade utbyggnaden av den spårbundna trafiken, där 46 nya stationer och sex mil nya spår ska byggas.

Dessutom görs nästa år en riktad satsning på busstrafiken med 160 miljoner kronor som bland annat ska gå till tre tvärbusslinjer som ska gå i rusningstrafik.

Det ska även göras insatser för att öka den upplevda tryggheten i kollektivtrafiken, så som fler ordningsvakter, utökad kameraövervakning och försök med flexibla nattstopp.

Några siffror från landstingsbudgeten

  • Budgeten uppgår till cirka 104 miljarder kronor för 2019.
  • Skatten hålls oförändrad till 12,08 kronor/intjänad hundralapp.
  • Taxorna inom kollektivtrafiken höjs till motsvarande 890 kronor för ett 30-dagarskort från 1 januari 2019.
  • 360 miljoner kronor extra till primärvården per år från och med 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.