Plattformsväggar på nybyggda Citybanan. Foto: TT

Försök med plattformsväggar läggs på is

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget har avbrutit upphandlingen om plattformsväggar till Åkeshov och Medborgarplatsens tunnelbanestationer. Plattformsväggarna är bland annat till för att skydda passagerare från att ramla ner på spåret.

– Det är ju farliga miljöer. SL borde verkligen arbeta med det här, säger Lennart Karlsson på Synskadades Riksförbund.

Våren 2018 skulle Åkeshov och Medborgarplatsen få så kallade plattformsväggar, en vägg mellan perrongen och tåget som bland annat är till för att hindra passagerare från att ramla ner på spåren. Väggarna på Åkeshov skulle stå klara i mars 2018 och på Medborgarplatsen juni 2018.

”Bristande konkurrens”

Men nu har landstinget avbrutit upphandlingen. Bara ett företag kom in med ett anbud.

– Vi har inte med det i landstingsbudgeten för 2017. På grund av bristande konkurrens fick vi dra tillbaka upphandlingen, säger Martina Wiklund, presskommunikatör vid trafikförvaltningen.

Plattformsväggar är till för att skydda trafikanter från att ramla eller självmant hoppa ner på spåren. Det är också bättre ur miljösynpunkt, då väggarna skyddar från farliga partiklar.

Syftet med den nu strandade upphandlingen var att testa väggar på två stationer för att sedan se hur man ska gå vidare, enligt Martina Wiklund.

– Det är en väldig utmaning att installera sådana här väggar på hundratals tunnelbanestationer. Alla stationer ser olika ut och det är många tekniska aspekter i det hela, säger hon.

Dyrt försök

Kostnaden i sig är också ett hinder. Budgeten för väggarna på Åkeshov och Medborgarplatsen låg på ungefär 100 miljoner kronor.

– Det är någonting som måste utredas och vägas i förhållande till många andra investeringar som görs, säger Wiklund.

Synskadades Riksförbund, SRF, uppger att det är vanligt att synskadade ramlar ner på spåren och skadar sig.

– Det händer med jämna mellanrum att folk ramlar ner, säger Lennart Karlsson, pressansvarig på SRF.

LÄS MER: Gunnar föll ner på spåret

Nyheten om den strandade upphandlingen togs emot med besvikelse på förbundet.

– Vi hoppas fortfarande att det ska bli av. Det är ju så oerhört viktigt, Lennart Karlsson.

Martina Wiklund, trafikförvaltningen:

– Sluta inte hoppas. Det är absolut ingenting som vi dragit tillbaka helt. Vi fortsätter att utreda frågan och vår ambition är att vi fortfarande ska kunna göra det här möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.