Allra störst minskning har skett i Region Stockholm med 48 000 (11%) färre besök.   Foto: TT

Fortsatt långa akutväntetider trots färre besök

Uppdaterad
Publicerad

Antalet besökare på akutmottagningar minskade 2018 i flera regioner runt om i landet. Störst minskning har skett i Region Stockholm, men väntetiderna är fortsatt långa.

Patientbesöken på akutmottagningarna minskade med 29 000 besök 2018 jämfört med 2017, det visar nya siffror från Socialstyrelsen. Minskningarna har skett i sju regioner och allra störst minskning har skett i Region Stockholm med 48 000 färre besök.  

Antalet besök minskade på samtliga akutmottagningar i Region Stockholm, förutom på S:t Görans sjukhus och Norrtälje sjukhus. I ett pressmeddelande skriver Mats Granberg, sakkunnig på Socialtstyrelsen att en förklaring till minskningen i Region Stockholm kan vara regionens satsning på närakuter.

”Upplever befolkningen att man erbjuds tillgänglig och kvalificerad vård på en närakut är det i många fall det naturliga valet.”, skriver Granberg bland annat.

En annan tänkbar orsak som i viss mån kan bidra till minskningen i Region Stockholm skulle kunna vara att fler söker sig till nätläkare.

”Framför allt när det gäller mindre allvarliga tillstånd”, skriver Mats Granberg, sakkunnig på Socialstyrelsen. 

Flest antal besök hade Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg med 108 700 och S:t Görans sjukhus i Stockholm med 91 200 besök.  

Ökad vistelsetid på Huddinge sjukhus

I de flesta regioner har däremot den totala vistelsetiden ökat. Störst ökning finns i Region Stockholm som ökade med 49 minuter till 9 timmar och 10 minuter. Vistelsetiden har ökat på alla sjukhus utom två i Region Stockholm. Den största ökningen för vistelsetiden har skett på Huddinge sjukhus med 107 minuter till 11 timmar och 27 minuter.  

”Väntetiderna är fortfarande långa på många akutmottagningar, trots att antalet besök minskat. Med ett minskat antal besök förväntar man sig att tiderna på akutmottagningarna också minskar, men utöver patientantalet finns även andra faktorer som påverkar såsom arbetsorganisation, bemanning och vårdplatssituationen på sjukhuset”, skriver Mats Granberg i pressmeddelandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer