Kön till bröstcancervården befaras bli längre

Uppdaterad
Publicerad

Väntetiderna för bröstcancervård i Stockholm är bland de längsta i landet. Bröstcancerföreningen Amazona befarar att väntetiderna i framtiden blir ännu längre då vården ska koncentreras till tre sjukhus istället för dagens fem.

Hon tänder två rosa ljus för att hedra alla de kvinnor som inte hade samma tur som hon själv. Elisabet Schesny hittade en knöl i bröstet för två och ett halvt år sedan.

– Det var ju så att tumören upptäcktes på en privat klinik, och där såg den erfarne radiologen att det inte var en snäll knöl. De satte igång direkt för att boka en tid för operation till mig. Men det var sex veckors väntetid, säger Elisabet Schesny.

Efter valet 2014 – ABC

Stockholms län har en av landets längsta väntetider för behandling av bröstcancer, i snitt 23 dagar enligt Socialstyrelsen. Det kan jämföras med till exempel Västmanland, som bara har åtta dagars väntetid i snitt. Men Elisabet fick alltså vänta i hela sex veckor.

”Bröstcancer tar inte semester”

– Det var ju det att det var sommar och semester då. Men tyvärr tar ju inte cancer semester.

Nu befarar bland andra Bröstcancerföreningen Amazona att det kan bli ännu längre väntetider då all bröstcancervård ska koncentreras till tre sjukhus: Södersjukhuset, Sankt Görans och Nya Karolinska.

Det innebär att så kallad klinisk mammografi, som är mer noggrann än vanlig screening-mammografi, bara kommer att utföras där, och inte på det tiotalet kliniker som finns idag. Dessutom kommer två sjukhus, bland annat Danderyd, att tvingas lägga ner sin bröstcancervård.

– Patienterna vill inte till stora kliniker. Och alla de här ställena som ska ha bröstcancervård har ju bröstcentrum idag, så det är inget nytt. Idag är det mer utspritt och det finns fem sjukhus som behandlar bröstcancer men i framtiden ska det bli tre, säger Amazonas ordförande Maria Wiklund-Karlsson.

”Radiologerna följer inte med i flytten”

Och det mest allvarliga, menar man på Amazona, är att man befarar att erfarna radiologer som nu jobbar bland annat på privata kliniker, inte följer med i flytten.

– Vi vet att det idag bara finns 25 radiologer i Stockholm, varav åtta är pensionärer. Och de kommer inte att följa med till de stora sjukhusen. Vi tror att man kommer att klara 40 procent av undersökningsbehovet i framtiden. Kan man inte undersöka bröstcancer kan man heller inte behandla den.

Elisabet Schesnys cancer hade hunnit sprida sig till lymfkörtlarna, och hon tvingades gå igenom sex krävande cellgiftsbehandlingar. Något som kanske, kanske hade kunnat undvikas om hon opererats snabbare.

”Arg och berörd”

– När jag tänker på det blir jag arg och berörd. Jag tycker inte att kvinnor ska behöva råka ut för sådana här väntetider. Det måste erbjudas tidigare operationstider, säger Elisabet Schesny.

I morgon får vi höra vad chefen på onkologen på Danderyds sjukhus anser om nedläggningen av sjukhusets bröstcancervård, samt höra politikernas motivering till beslutet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Efter valet 2014 – ABC

Mer i ämnet