Länsstyrelsen avgör om bostäder på soptipp blir för farligt

Uppdaterad
Publicerad

Statens geotekniska institut, SGI har avrått från att bygga bostäder längs Råstasjön enligt Solna stads detaljplan. Orsaken är att området ligger på en gammal soptipp och kan utgöra fara för människor.

Lars-Ove Löf är del av rörelsen Rädda Råstasjön som jobbar för att stoppa planerna på 600 lägenheter. Han grävde nyligen fram en rapport som i veckan slog ner som en politisk bomb i Solna stadshus. Oppositionen kände nämligen inte till det PM från SGI som Lars-Ove Löf hittade.

– Jag hittade dokumentet där SGI bland annat sagt att det inte är så jäkla bra att bygga på en deponi för att det kan hända i princip vad som helst, säger Lars-Ove Löf.

En gammal deponi är en gammal soptipp. Skogsdungen längs Råstasjön där bostäder planeras växer ovanpå en sådan. Metangas som bildas från avfallet riskerar att sippra in i sprickor i de planerade byggnaderna. SGI skriver: ”Gasen kan under olyckliga omständigheter orsaka explosion eller kvävning.”

Oppositionen kände inte till dokumenten

Därför avråder SGI i första hand från att bygga på området. SGI:s PM är från november förra året, men oppositionen fick kännedom först den här veckan när Lars-Ove Löf fått fram dokumenten.

– Jag satt i stadsbyggnadsnämnden vid tillfället när det här dök upp och jag anser att det är rimligt att man blir informerad om det kommer fram ny information i en fråga som rör och engagerar många Solnabor, säger Solnas oppositionsråd Bernhard Huber (Mp).

Men Byggnadsnämndens ordförande Torsten Svenonius (M) har en annan åsikt.

– Jag tycker att det blir en märklig diskussion. Vi kan ju inte berätta för dem varje gång det kommer in nytt material. De måste hålla sig ajour med flödet på samma sätt som vi gör, säger Torsten Svenonius.

Det råder även delade meningar om ifall skogsdungen kan räknas som naturmark. Torsten Svenonius säger att SGI:s rekommendationer visar hur viktigt det är att sanera marken och att projektet gör det möjligt att göra det. 
Lars-Ove Löf och Rädda Råstasjön är istället oroliga för att bostäderna kan påverka områdets fågelliv.

– I helgen hade vi folk här från Tyskland, England och Norge som tittade på en så simpel sak som en vattenrall. Alltså en fågel som är väldigt svår att se, men i Solna kommer den fram en halvmeter ifrån dig om du matar den med lite leverpastej, säger Lars-Ove Löf.

Vägrar klippa sig

Lars-Ove Löf är nu en av alla som väntar på att Länsstyrelsens överprövning blir klar i mitten av februari. Han har lovat att inte klippa sig förrän kampen är vunnen. Nu kan länsstyrelsen stoppa detaljplanen eller bedöma att Solna stad gör tillräckligt för att säkra människors säkerhet och därmed tillåta bygget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer