Foto: TT arkiv

Vandrare med hund fick sällskap av varg

Uppdaterad
Publicerad

Under den senaste månaderna har det rapporterats om varg på flera håll i länet och i helgen fick ett vandrade par i Tyresta sällskap av en varg.

– De befann sig fem till tio meter från vargen och tog också en bild av den, säger Mikael Fransson, besiktningsmän på Länsstyrelsen.

Hundar gör vargen nyfiken

Han berättar att det är fler i området som har sett vargen på nära håll. Vargen som är en tik och bär sändare har befunnit sig på Södertörn hela sommaren.

Vargarna i Stockholms län

– Det är även några till som fått sällskap av vargen tidigare, när de haft hundar med sig. Det kan beror på olika orsaker -  som att vargen är social eller att den tycker att hunden inkräktar på reviret.

Skyddsjakt på vargen i Norrtälje

I förra veckan beslutade länsstyrelsen i Stockholm om skyddsjakt på den varg som befinner sig norra delarna av länet.

Den vargen har tagit flera hundar, får och katt och är ännu inte avlivad.

Vargfakta

Vargen kan vara lätt att blanda ihop med en schäfer eller Siberian husky. Den kan bli runt 90 centimeter i mankhöjd, vilket är nästan 30 centimeter högre än en normal schäferhund.

Vargen är oftast skygg. Om människor har tamhundar med sig ut i skogen så kan vargen ibland bli intresserad och glömma sin människorädsla.

Vargen lever i flock, en familj bestående av en tik, en hane och ungar.

Vargar ylar för att samla flocken och för att hävda sina revir. Oftast ylar de kvälls- och nattetid när det är lugnt väder.

De svenska vargarna äter oftast älg. De tar i högre utsträckning älgar i dålig kondition eller älgkalvar som är lättare att jaga än vuxna älgar.

Källa: Naturskyddsföreningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargarna i Stockholms län

Mer i ämnet