Foto: SVT

Länsstyrelsen vill avsätta ordförande

Publicerad

Det fortsätter att storma kring friskolan Maria elementar på Södermalm.

Läraravhopp och oro bland elever och föräldrar skylls på ordföranden och grundaren Märta Franson. Nu ska länsstyrelsen försöka avsätta henne från styrelsen.

Högst upp i skolans hus, bor Märta Franson som grundade stiftelsen som driver Maria Elementar sedan 60-talet.

Hon är också ordförande och bestämmer vem som ska sitta i styrelsen till exempel. Rektorns ställning är svag, berättar föräldrar, och för att rätta till bristerna som Skolinspektionen påtalat nyligen kräver de att Märta Franson kliver tillbaka.

”Oron spridd”
-Oron är spridd i föräldrakollektivet. Lärare säger upp sig, rektor har i princip inget mandat i relation till styrelsen och stiftelsens grundare, säger föräldraföreningens ordförande Carl-Erik Lagercrantz.

-Länsstyrelsen måste gripa in för att rädda den här skolan långsiktigt.

ABC: Kan det inte vara så att skolan skulle må bättre av en situation där du som stiftare tar ett steg tillbaka och istället låter rektorn få ett större mandat?

-Jag anser inte att hon ska ha ett uns mer mandat än vad hon har. För hon har fullständigt mandat för den pedagogiska verksamheten, säger Märta Franson.

Imorgon har länsstyrelsen kallat till krismöte med skolans styrelse och rektor. Det sägs att Märta Franson inte sköter uppdraget, att hon inte kallat till styrelsemöte som hon ska, att hon styr och ställer för mycket.

-Det är ett mönster som vi kan se att stiftaren har på olika sätt ingripit så att styrelsen inte fungerar, säger Mikael Wiman på länsstyrelsen.

-Det är ju lögn, säger Märta Franson.

ABC: Vilket då?

-Att jag lägger mig i, fortsätter hon.

Länsstyrelsen ska försöka avsätta henne från styrelsen genom att gå till tingsrätten. – Vilket är väldigt ovanligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Maria Elementar

Mer i ämnet