Polisinsats efter larm från skola i Solna

Publicerad

Strax före klockan tre på eftermiddagen larmades polisen om en eller flera obehöriga personer på Råsunda skola i Solna. Tungt beväpnad polis letade igenom skolområdet. Elever och personal befann sig inne i skolan.
– En eller två maskerade pojkar har tagit sig in på skolan med knivliknande föremål, säger polis på plats till SVT.
Enligt polisen är det en elev på skolan som har slagit larm. Strax före 17 meddelade polisen att de avslutat sökandet utan att ha hittat någon obehörig.

Polis och ambulans är på plats på Råsunda skola i Solna och har letat efter en eller flera obehöriga personer som ska befinna sig på skolområdet.

– Det jag kan säga är att vi fick larm om att en obehörig person uppehöll sig inne i skolan. Vi har sökt igenom i princip hela skolan men har inte hittat någon obehörig. Vi ska försöka prata med de som har ringt in hit och se om vi kan försöka avsluta ärendet, säger Eva Nilsson, presskontakt vid polisen i Stockholm.

Enligt polis på plats har de larmats till platsen efter att en elev sett en eller två maskerade personer ta sig in på skolan med knivliknande föremål. Strax före klockan 17 hade polisen letat klart utan att ha hittat någon obehörig.

– Vi har slutat leta men vi är fortfarande på plats för att prata med elever och lärare, vi kan inte bara försvinna när det handlar om barn. Nu får vi se vad som kommer fram efter samtal med eleverna, säger Eva Nilsson.

”Inte hittat någon obehörig”

Vid 16-tiden på eftermiddagen hade flera personer, främst föräldrar, samlats utanför skolan utan att få komma in. Solna stads pressansvarige Rasmus Sandsten säger att de jobbar utifrån polisens rekommendationer på plats.

– Vår personal från barn- och utbildningsförvaltningen är på plats för att stötta och skapa trygghet på plats för medarbetare, elever och föräldrar. Vi är löpande i kontakt med polisen och följer deras rekommendationer under insatsen, säger Rasmus Sandsten.

Vad är personalen från barn- och utbildningsförvaltningens roll på plats?

– Det är viktigt att vi är tidigt där, även innan vi känner till vad som har hänt, för att fånga upp eventuella krisreaktioner som kan komma i efterhand, säger Rasmus Sandsten.

Hur fick ni veta att det var en polisinsats på Råsunda skola?

– Polisen hörde av sig till vår säkerhetschef när det hände. Det var så vi fick vetskap om detta, säger Rasmus Sandsten.

Enligt Eva Nilsson fanns vid 17-tiden inget hinder från polisens sida för eleverna att gå hem.

Elever får gå hem

Solna stad följer polisens rekommendationer och uppmanar föräldrar att hämta sina barn från skolan.

– Skolan utryms successivt av polisen just nu så det går bra för alla föräldrar att hämta sina barn och få hjälp av polisen och våra medarbetare på plats. Barnen ska inte behöva gå hem själv efter en sådan händelse, säger Rasmus Sandsten.

Han fortsätter:

– Om det finns behov av debriefing så kommer vi hjälpa till med det efteråt också men just nu ligger vårt fokus på att stötta medarbetare, föräldrar och elever så att de får information kontinuerligt.

”Ingen känsla av panik”

Lasse Lampers, reporter på Veckans brott var på platsen strax efter larmet, och enligt honom verkade allt väldigt lugnt.

– Det är ganska många ambulanser och några polisbilar, men det är ingen aktivitet i ambulanserna. Och det är ingen massevakuering av barn på skolgården. Det är några elever som har slutat för dagen som hänger här. Hela skolan är upplyst och det är ingen känsla av panik, säger Lasse Lampers.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer