Polisens bombtekniker är på plats vid avspärrningarna på Bondegatan. Foto: TT

Lastbil körde in i taxibil på Södermalm – chauffören gripen

Uppdaterad
Publicerad

En lastbil körde på tisdagsmorgonen in i en taxibil på Södermalm i centrala Stockholm. Händelsen orsakade ett stort polispådrag, och taxichauffören ska ha skadats. Den misstänkte lastbilsföraren är nu anhållen.

Lastbilsföraren som körde in i en taxibil på Södermalm på tisdagsmorgonen och sedan smet verkar nu vara gripen. Men polisen är än så länge väldigt fåordig om gripandet.

– En person är gripen, misstänkt för att ha kört fordonet, säger Carina Skagerlind, på polisens ledningscentral.

Misstänkte föraren är anhållen

Mannen anhölls sedan, på sannolika skäl misstänkt för grov vårdslöshet i trafik och tillgrepp av fortskaffningsmedel.

– Han anhölls klockan 17.30. Den misstänkte är hörd och vittnen har också hörts, säger Annika Collin, pressansvarig vid Åklagarmyndigheten.

Hon kan inte svara på vad mannen har sagt i förhör eller om han erkänt att han kört lastbilen.

– Det brukar inte åklagaren välja att gå ut med i ett så tidigt skede.

Stort polispådrag

Det var vid niotiden i morse som larmet kom om en lastbil som löpt amok på Söder. Enligt polisen ska en mindre lastbil ha kört in i en taxi bakifrån och taxiföraren ska enligt initiala uppgifter ha skadats. Till en början klassades händelsen som en trafikolycka, men vid 10-tiden ändrades brottsrubriceringen.

– Vi kan inte utesluta att det var avsiktligt, därför utreds det nu som försök till mord, säger Anders Bryngelsson vid Stockholmspolisens ledningscentral till SVT Nyheter.

Strax efter nio var det flera polisbilar vid området kring Bondegatan och Götgatan på Södermalm som letade efter föraren. Även en helikopter hovrade över området, uppgav SVT:s reporter Ellen Nordin på plats.

Aftonbladet rapporterar att föraren var klädd i snickarbyxor och en grön keps, som han tappade när han sprang från platsen.

LÄS MER: Karin såg lastbilen: ”En person försökte stoppa den”

Stals i södra Stockholm

Enligt uppgifter till Aftonbladet är lastbilen stulen från ett företag söder om Stockholm. Lastbilen ägs av Curre Cederström, som är ordförande i föreningen Tjuvgods.

Han säger till Aftonbladet att han på morgonen fått ett samtal från polisen som berättat att bilen stulits, och att bilen stått parkerad vid Slakthusområdet i södra Stockholm.

– Jag är chockad. Det är för jävligt. Hoppas att ingen blev skadad, säger Curre Cederström till Aftonbladet.

LÄS MER: Smitning skapade rädsla för terror

Övergav bilen och sprang från platsen

Krocken skedde på Götgatan och lastbilen ska sedan ha fortsatt till Bondegatan där föraren sedan övergett bilen och sprungit från platsen.

Polisen spärrade av ett område från Götgatan till korsningen Bondegatan/Södermannagatan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.