Bergmassor lastas på ett fartyg vid kajen på Blasieholmen. Foto: SVT

Lastfartyg kan frakta bort stenmassor från nya tunnelbanan

Publicerad

När tunnelbanan byggs ut från Kungsträdgården mot Nacka måste bergmassor fraktas bort från Blasieholmen i centrala Stockholm. Just nu pågår ett test för att se hur det skulle fungera att frakta bort massorna med hjälp av lastfartyg i stället för lastbilar.
– Vi känner ganska väl till hur det fungerar med lastbilstransporter. Sjötransporter är lite nyare för oss så vi vill lära oss mer om dem, säger projektchefen Andreas Burghauser.

På Blasieholmen finns en gammal arbetstunnel kvar från bygget av Kungsträdgårdens tunnelbanestation. I dag är arbetstunneln fylld med bergmassor som måste bort när tunnelbanan ska förlängas mot Nacka.

Frågan nu är om bergmassorna ska fraktas från Blasieholmen med hjälp av fartyg eller lastbil. Under några dagar genomför Region Stockholm och Stockholms stad ett test där man lastar bergmassor på ett fartyg och bland annat mäter bullernivåer och räknar på klimatpåverkan för att frakta massorna med hjälp av fartyg.

– Vi vill jämföra lastbilstransporter med sjöfartstransporter och se vilket som är det mest miljövänliga alternativet, för det är det vi vill använda, säger Göran Leverud, biträdande projektledare.

Mäter ljudnivåerna på flera platser

Arbetstunneln på Blasieholmen är tänkt att användas i mellan två och tre år med start i slutet av 2020.

Under testet, som pågår några dagar nu i oktober, sitter mikrofoner på flera platser runt testområdet för att mäta bullernivåerna.

– Ljud och buller ingår i miljöfrågorna och vi vill inte bullra allt för mycket för grannarna, säger Göran Leverud.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer