Nyskapande lekplatser för vild lek

Uppdaterad
Publicerad

Den Magiska Trädgården på Kvarnholmen i Nacka har funnits i ett år och ingår i det nya projektet Den lekfulla staden där lekforskare med stöd från Näringsdepartementet ska bygga nyskapande lekplatser. Där kan barnen leka kreativt, fritt och framförallt vilt.

I Kvarnhomen i Nacka byggs det nu tusentals nya bostäder, tätt inpå varandra. Mitt i byggkaoset har Amanda Larsson skapat en frizon för barn att leka, Den Magiska Trädgården.

Det här ingår i projektet Den lekfulla staden som ska innehålla nyskapande och kreativa lekplatser. 

– Den Magiska Trädgården är ett exempel på hur man kan bygga nytt och samtidigt bevara grönområden för barn.

Lekplatser ur barnperspektivet

Amanda Larsson har under lång tid studerat hur barn egentligen leker i våra lekplatser. Nu vill hon starta projektet ”Den Lekfulla staden” som ska visa framtidens Stockholm hur man kan ta hänsyn till barnens perspektiv när nya stadsdelar byggs. Kommuner och arkitekter och byggherrar skall få insyn i barnens värld.

Hon hoppas att framtida stadsplaneringen kommer att förändra lekplaster genom att få de mer innovativa, kreativa och byggda efter barnens åsikter.

– Om vi fortsätter att spränga naturområden och bygga täta boenden där barnen inte har någonstans att ta vägen så kommer barnens rätt till lek att berövas. Det är vuxnas ansvar att ta tag i problemet. Barnen kommer till den här Magiska Trädgården för att leka fritt och de får möjlighet att utforska och utveckla sina fantasier.

Roligare hållplatser för barn

Puma Dolores Larsson och Mamba Erzulie Larsson har själva varit med och byggt flera av stationerna i den Magiska Trädgården. Bland annat har de byggt ”bus-hållplats”. Tanken är att barn inte ska har tråkigt när de väntar på till exempel bussen.

– Vi har byggt den så att när man väntar på bussen så vill vi ha möjlighet till att leka medan man väntar. Man kanske kan ha en gunga eller något roligt, berättar Puma Dolores Larsson.

Näringsdepartementet stödjer barnen

Den Magiska Trädgården har varje helg närmare 1.000 besökare och flera skolor och föräldrar har sökt sig dit för att låta barnen leka. Projektet som funnits i ett år har också prisats av Stadsmiljöpriset som tidigare kallades Stockholmspriset.

Amanda Larsson har startat projektet tillsammans med sin kollega Marit Widman, doktorand vid institutionen för ekonomi. I år har de också fått pengar av Näringsdepartementet (Vinnova) för att ta fram en förstudie på hur mycket barnens lek faktiskt är värd i pengar. Det för att kunna presentera exakt siffra för byggherrar och kommunerna, så att de kan få en chans att planera in det i sina framtida stadsbudgetar. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.