Ismahni och Elisabeth Björkman är föräldrar i området. Foto: SVT

”Lätt att köpa droger och alkohol när man har pengar”

Publicerad

Fyra av tio pojkar och tre av tio flickor i Danderyd som går i årskurs två på gymnasiet har provat narkotika. Föräldrar i Danderyd tycker det är för lätt för ungdomar att få tag i alkohol.

– Det är inte så oväntat, det är människor som har det gott ställt här och det är lätt att köpa droger och alkohol när man har pengar. Plus att det är många som kanske har alkohol hemma, så det är lättillgängligt, säger Ismahni som SVT Nyheter Stockholm träffar i Danderyd.

Nästan varannan Danderydselev i årskurs två på gymnasiet säger att de dricker motsvarande en flaska vin minst en gång i månaden, enligt Stockholmsenkäten som bland annat undersöker elevers alkohol- och drogvanor.

LÄS MER: Här dricker och knarkar ungdomarna mest

– Det är förskräckligt att ungdomar använder så mycket droger och alkohol i så stor utsträckning. Som förälder tycker jag att det är för lätt att få tag på alkohol, säger Elisabeth Björkman som också är förälder och bosatt i området.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer