På Backebolskolan i Nacka räcker det med att plugga på skoltid. Foto: svt

Läxfritt på Backeboskolan

Uppdaterad
Publicerad

Om läxor är bra eller inte finns det många åsikter om, både bland elever,föräldrar och lärare. Men på Backeboskolan i Nacka är i varje fall eleverna nöjda med att ha helt läxfritt sedan tre år.

Lilla Aktuellt träffade en grupp sjätteklassare i Backeboskolan, och de var nöjda med att ha läxfritt.

– När jag kommer hem vill jag ha fritid, jag vill inte ha läxor och plugga mer. Jag tycker det ska vara en balans, på fritiden kan man få spela fotboll eller göra vad man vill och sen när man kommer till skolan kan man satsa och göra saker bra, säger Axel Stjerna.

– Om man har läxor så går man hem och stressar och gör läxor. Man vill hellre ha fritid och kunna ha kul istället, säger Hilda Abrahamson.

– Alla har ju inte föräldrar som kan hjälpa till om man behöver det och då kan det vara väldigt svårt att göra läxorna, säger Valdemar Ekman.

Färdigpluggat när man går hem

På Backeboskolan i Nacka sitter eleverna och jobbar i klassrummen som i alla skolor, men när de slutat för dagen är det fritid som gäller. Skolan har varit helt läxfri i tre år.

– Jag tycker man ska lyssna på barnen. Jag tycker det är dåligt med läxor. Föräldrarna kanske inte kan hjälpa en. Medan vissa andra kanske får hjälp av sina föräldrar. Det blir väldigt olika, säger Axel Stjerna.

Men finns det inget bra med läxor då?

– Jo, men det är väl just det att man kan ta mer ansvar och känna sig stor och liksom nu måste jag sätta mig och plugga. Ja, om man inte har något att göra så kanske det är lite skönt ”juste nu måste jag göra min läxa”, säger Malin Olsson.

Olika skolor gör på olika sätt när det gäller läxor, det finns ingen standardmetod. Diskussionen om det är bra eller dåligt med läxor har varit het senaste åren och väldigt blandad, men Malin Olsson vet vad hon tycker.

– Vissa kanske tycker det är bra att ha läxor för vissa kanske lär sig bättre hemma. Men vi har lite frihet här, man får ju gå hem och sätta sig och gå in på lite sidor på datorn och plugga om man vill det. Men om man har läxor blir det lite mer, nu måste du gå hem och det här ska du ha lämnat in på onsdag och gjort klart det. För oss är det lite mer ”om du vill kan du gå hem och öva på det här men det är inget tvång”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer