Här får en grundskoleelev hjälp med läxorna. Foto: SVT

Läxhjälp för 50 miljoner nära att frysa inne

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms grundskoleelever var nära att missa uppemot 50 miljoner kronor på grund av regeringens allför snäva regler.

I år har regeringen valt att storsatsa på bidrag till läxhjälp för elever i den svenska grundskolan. Men många elever kommer att gå miste om stödet eftersom flera kommuner i Sverige inte har sökt några pengar, enligt SVT:s granskning.

Stockholms stad, som är den största kommunen i Sverige, kan få omkring 60 miljoner kronor men hittills har man bara beviljats sex miljoner. Orsaken till det är bland annat att de regler som regeringen satt upp för läxhjälpspengar, inte omfamnade det sätt som Stockholm valt att arbeta med läxhjälp.

Ett av kraven från regeringen var nämligen att alla som arbetar med läxhjälp ska vara behöriga. Ett krav som Stockholms stad inte uppfyller till fullo.

– Vi använder bland annat ideella organisationer som Röda Korset eller stiftelsen Läxhjälpen och de kunde vi inte få några pengar för. Det begränsade vår möjlighet att söka bidraget, konstaterar det socialdemokratiska skolborgarrådet Olle Burell.

Läxhjälp för miljoner

Att Stockholms stad inte uppfyllde kravet från regeringen om behöriga lärare innebar att Stockholms omkring 60.000 elever i den kommunala grundskolan skulle gå miste om drygt 50 miljoner kronor.

Men så sent som i början av juni ändrades plötsligt spelplanen när regeringen valde att ta bort kravet om behörighet för den som jobbar med läxhjälp. Nu blev det istället grönt ljus för att anlita ideella organisationer för den kommun som så önskar.

– Vi tycker det är positivt med ideella föreningar. Vi tror att de gör ett viktigt arbete med läxhjälpen och de bidrar med en kompetens och ett engegemang som skolan mår bra av, säger statssekreteraren på utbildningsdepartementet Helena Öberg (MP).

Ny ansökan skickas in

Sedan ändringen trädde i kraft har tjänstemännen på utbildningsförvaltningen i Stockholms stad nu börjat arbeta med en ny ansökan eftersom ansökningstiden är förlängd till den 31 augusti.

Skolborgarrådet Olle Burell välkomnar regeländringen men är samtidigt kritisk och menar att staten skapar regelverk som är alldeles för krångliga.

– Vi är de som vet hur det ser ut i verkligheten så jag önskar att regeringen skulle vara lite mer generell i kraven kring statsbidragen för då kommer alla pengar att komma till användning, säger Burell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.