Ett informationsbrev har gått ut till boende i kvarteret i närheten av Observatorielunden. Foto: TT/SVT

Legionellaspårning efter dödsfall

Uppdaterad
Publicerad

En person som misstänkts ha smittats med legionellabakterier har avlidit. En smittspårning påbörjades och Miljöförvaltningen tog vattenprover i den avlidnes lägenhet.

– Idag kom provsvaret. Det finns inga legionellabakterier i de vattenprover som Miljöförvaltningen har tagit, sa  Ewelina Holm, kommunikationschef på Einar Mattsson på tisdagen.

Det är PP Pension som äger hyresfastigheten i Vasastan som Einar Mattsson förvaltar.

– Det var förra fredagen som vi fick reda på att det fanns en misstanke om legionellabakterier i vattnet, det tar en till två veckor innan provsvaret kommer, säger Ewelina Holm.

Skola i fastigheten

Samma byggnad rymmer bland annat Observatorielundens skola som höll öppet i väntan på provsvar.

– Vi utgick från den information vi fått från kunniga inom området. Jag har inte uppfattat oro bland elever och personal, säger Hanna sjögren, rektor Observatorielundens skola.

Enligt smittskyddsläkare Per Follin ska det inte finnas fler fall av smittade.

– Nej, inget vi känner till, säger han.

Det var ett urinprov från den avlidne, som gjorde att man misstänkte legionella och begärde smittspårning. Under onsdagen meddelade Smittskydd Stockholm att man avslutat smittspårningen, enligt tidningen Dagens Nyheter.

Sprids via vattenledningssystem

Legionellabakterien kan spridas i vattenledningssystem. Einar Mattsson har informerat de boende i huset och meddelat att man höjt temperaturen på varmvattnet för att minska tillväxten av eventuella legionellabakterier i vattnet.

Sjukdomen drabbar oftast äldre personer med nedsatt immunförsvar.

Legionella

Infektion med legionellabakterier kan orsaka allvarlig lunginflammation som kallas legionärssjuka, eller mildare febersjukdom som kallas pontiacfeber.

Legionärssjuka yttrar sig som en lunginflammation med oftast hög feber, huvudvärk och muskelvärk. Diarré förekommer ofta.

Sjukdomsbilden är ibland mycket allvarlig. Sjukdomen drabbar nästan alltid personer som har nedsatt immunförsvar.

Smitta mellan personer förekommer inte.

Man kan inte bli kronisk bärare av Legionella.

Legionellabakterien är vanligt förekommande i jord och vattensamlingar.

Risken för tillväxt av legionellabakterier i ett tappvattensystem kan minskas genom att vattentemperaturen hålls vid minst 60 °C i varmvattenberedaren.

Källa/ Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.