Foto: SVT

Legionella spreds från kyltorn i Kista – utreds som brott

Uppdaterad
Publicerad

Fyra personer dog när de smittades av legionella som spreds från ett kylsystem på ett tak i Kista i norra Stockholm. Nu utreds händelsen som brott, rapporterar lokaltidningen Mitt i Stockholm.

Händelsen inträffade förra sommaren och myndigheterna kritiserades hårt för att de inte gick ut med information till allmänheten. Först efter sjätte insjuknandet fick vården kännedom om smittan.

Totalt fick åtta personer sjukvård efter att ha smittats av bakterien. De smittade var bosatta i Kista men även i de intilliggande områdena Rinkeby, Tensta och Sollentuna, något som tidningen Mitt i avslöjade.

Nu utreds händelsen som grovt vållande till annans död, grovt vållande till kroppsskada eller sjukdom samt grovt miljöbrott. Anmälan kommer från Stockholms stad, som enligt Mitt i hänvisar till polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.