Foto: TT/Privat

Leylas resa från Göteborg till Stockholm tog nio timmar

Uppdaterad
Publicerad

Leyla Undin från Stockholm drabbades av tågstrulet mellan Göteborg och Stockholm på torsdagskvällen. Resan som skulle ta fyra timmar tog över nio timmar och resenärerna hade ingen tillgång till vatten.

– Ingen från personalen kom förbi och kollade hur vi hade det, de kollade inte ens biljetterna, säger Leyla Undin.

Under torsdagskvällen drabbades tåg på sträckan Göteborg – Stockholm av ett elfel i Alingsås. Ett tåg som gick från Göteborg vid 18.00 och som skulle varit framme i Stockholm 22.00 blev stående på spåret i flera timmar.

Leyla Undin från Stockholm var på väg hem från Göteborg när hon fastnade.

– Vi hade bara åkt i runt 20 minuter när tåget stannade. Sedan stod vi stilla i två timmar utan att få någon prognos, säger Leyla Undin.

Ingen tillgång till vatten

Efter två timmar fick resenärerna information om att tåget skulle backa tillbaka till Göteborg, men det tog ytterligare en timme innan något hände.

– Tåget hade ingen bistro och när jag insåg att det skulle bli så försenat kände jag att jag ville äta. Det fanns ingen tillgång till något att äta eller dricka på tåget, säger Leyla Undin.

När tåget kom till Västerås fick Leyla och de andra resenärerna beskedet att tåget inte skulle fortsätta utan att de var tvungna att gå av och ta ersättningsbuss resten av vägen.

– Vi var framme i Stockholm klockan 03.20. Jag förstår att förseningar kan hända men det som är så upprörande är att vi inte fick någon information om någon prognos och ingen tillgång till vatten. Ingen från personalen kom förbi och kollade hur vi hade det, de kollade inte ens biljetterna, säger Leyla Undin.

Ett planerat banarbete i Västerås

SJ förklarar det inträffade med att föreningarna till följd av elfelet i Alingsås gjorde att ett planerat banarbete hann starta i Västerås vilket i sin tur ledde till att tåget inte kunde fortsätta därifrån till Stockholm.

– På väg från Göteborg fick vi information om att vi inte skulle hinna förbi Västerås innan den planerade starten av banarbetet. Då skickade vi ut ett sms till dem som stod och väntade i Västerås, säger Lotten Andersson, kommunikatör på SJ.

Skickade ni någon information till dem som satt på tåget?

– Det vet jag inte, jag kan inte se det här i systemet, säger Lotten Andersson.

Hur kom det sig att resenärerna på det försenade tåget inte fick gå av och handla vatten i Göteborg?

– Jag kan inte svara säkert på varför, men om jag ska spekulera kan det ha handlat om att man fick en möjlighet att åka vidare och det kan ha gällt bara under en kort tidsperiod. Det är hög belastning på banan och om man inte åker när man ska kan man hamna bakom andra tåg vilket orsakar mer förseningar, säger Lotten Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.