Foto: TT

Barbaros Leylani fälls för hets mot folkgrupp

Uppdaterad
Publicerad

”Död åt de armeniska hundarna. Död! Död!”, så uttryckte sig Barbaros Leylani, den dåvarande vice ordförande i Turkiska Riksförbundet på Sergels torg i våras. Idag fälldes han för hets mot folkgrupp.

Det var i början av april som Barbaros Leylani vid en manifestation på Sergels torg sa en rad olika hotfulla uttalanden i ett tal. Han ska bland annat ha sagt ”De ska elimineras”. ”Död åt de armeniska hundarna. Död! Död!.”

Tog avstånd

Talet på Sergels torg ledde sedan till att Barbaros Leylani fick avgå som vice ordförande för Turkiska Riksförbundet. Organisationen tog senare avstånd från uttalandet på sin hemsida.

Idag fälldes Leylani för hets mot folkgrupp. Stockholms tingsrätt dömer honom till villkorlig dom och 40 dagsböter.

Fick hjärnsläpp

Leylani nekar till brott och menar att han fick ”hjärnsläpp” och sa i tingsrätten att han inte menade armenier i allmänhet utan snarare armeniska terrorister.

Men tingsrättens bedömning av fallet är att det inte går att förstå uttalandet som att de syftar på armenier som är terrorister. Enligt domen ska Leylani haft uppsåt att uttalandet skulle spridas, av utredningen framgår att uttalandet kunde uppfattas av minst ett 50-tal personer. Men hans försvarsadvokat, Ismo Salmi, menar att domen är felaktig.

– Det är naturligtvis tråkigt att han blev dömd, vi hade hoppats på att han skulle bli frikänd samtidigt som vi är lättade att han inte blev dömd till grovt brott, säger han och fortsätter:

– Hans uttalande var inte riktigt till armenier i allmänhet utan snarare till terrorister och han är ledsen över att det har uppfattas på fel sätt.

Kritisk till domen

Men att Leylani skulle fått hjärnsläpp är något som Arshak Gavafian, ordförande för Armeniska riksförbundet, inte tror på.

– 24 timmar efter händelsen på Sergels torg försvarade han sitt uttalande på Facebook efter att någon från hans organisation kritiserat honom. För mig låter det som att han försöker vara efterklok.

– Men det är bra att han dömdes även fast domen var för mild. Vi hade velat att han dömdes till fängelse.

Ska ni driva det här vidare?

– Vi funderar starkt på det, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer