• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Liberalerna vill se bättre samarbete mellan polisen och staden

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (L) är kritisk till att mobila ordningsvakter enbart beviljats tillstånd till att patrullera i innerstaden.

– Det är skandal. De mest utsatta områdena blir utan ordningsvakter på grund av att man fastnat i byråkrati

Liberalerna krävde förra året 200 trygghetsvakter för att öka tryggheten på gator och torg. De menar nu att majoriteten borde ha hanterat frågan annorlunda och att ett samverkansavtal borde ha slutits med polisen.

– De sjösatte projektet i panik efter att vi från oppositionen krävt det under lång tid. Men det är ett hafsverk från början till slut. Om vi vet att det finns områden där människor känner stor otrygghet som Rinkeby till exempel, måste vi politiker lösa frågan med ordningsvakter och jag förstår inte varför socialdemokraterna inte lyckats göra det, säger Lotta Edholm (L).

Landskrona förebild

– Man behöver sluta ett samverkansavtal med polisen, det har man gjort i Landskrona. Där har man tillstånd för ordningsvakter över hela staden. Samverkansavtalet innebär att man sätter sig ner med polisen och frågar vad det är som krävs, då blir det lättare för polisen att bevilja tillstånd för de platser man ansökt om, säger Lotta Edholm (L).

Är inte detta ändå politikernas gemensamma ansvar att hantera, den här lagen har gällt sedan 70-talet?

– Hade man agerat från första början när vi såg hur otryggheten eskalerade, så hade vi kunnat kräva lagändringar och anpassat kraven så att man fått igenom tillstånden.

Nya ansökningar inlämnade

Finansborgarrådet Karin Wanngård (S) säger att staden först ansökte om att de mobila vakterna skulle få patrullera i hela Stockholms stad, men fick nej av polismyndigheten. Nu har man i stället lämnat in ansökningar för varje enskild stadsdel.

– Vi ville att hela Stockholm skulle få tillstånd men det föll, tyvärr. Men så fort de nya tillstånden kommer på plats så kommer vi att kunna bredda verksamheten, säger Karin Wanngård (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.