Foto: SVT

Livrustkammaren lockar kvinnliga Wikipedianer

Uppdaterad
Publicerad

Känner du till Barbara Strozzi, Josephine Cochrane eller Mary Anderson? För att få svar på frågan anordnar idag Livrustkammaren skrivarstuga för att få fler kvinnor att skriva om kvinnor på Wikipedia.

Nja, de flesta av oss har aldrig hört talas om Strozzi, Cochrane och Anderson men vid ett snabbt googelsök så hittar vi dem på Wikipedia.

Men fortfarande är kvinnor och deras bedrifter underrepresenterade på Wikipedia. Idag finns omkring fyra gånger så många artiklar om män som om kvinnor och runt 90 procent av alla som skriver på Wikipedia är män.

Vill locka kvinnliga wikipedianer

Idag på den internationella kvinnodagen, anordnar Livrustkammaren en skrivarstuga för att få fler kvinnor att skriva på Wikipedia för att lyfta upp kvinnliga bedrifter.

 – Det känns både roligt och bra att vi anordnar skrivstugan Art+Feminism. Det är viktigt för oss att all den kunskap som produceras här på museet, också blir tillgänglig för alla! Wikipedia är ett uppslagsverk där alla kan bidra och vi anser att det vårt och allas ansvar att försöka förändra det, säger Linnéa Karlberg, digital samordnare på Livrustkammaren.

Det är andra året som Art+Feminism anordnas i Sverige. Sedan 2014 har frivilliga över hela världen arrangerat hundratals skrivarstugor för att lyfta fram kvinnorna och sedan starten har tusentals artiklar fyllts på.

Kvinnliga uppfinnare

Ja, och vilka var nu kvinnorna i artikelns början? Barbara Strozzi levde på 1600-talet och var kompositör.

Mary Anderson tröttnade på att inte kunna se ut genom bilens vindruta vid dåligt väder och uppfann vindrutetorkaren.

Josephine Cochrane uppfann diskmaskinen 1886.

Källa Wikipedia.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer