Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör rådman Thomas Wallén berätta om varför det blir livstidsdom för en av de åtalade efter mordet i Vasastan i september 2023. Foto: SVT och Blåljusbilder

Livstids fängelse för mord på 19-åring i Vasastan

Uppdaterad
Publicerad

I september förra året sköts en 19-årig man från Gävle ihjäl på öppen gata i Vasastan i centrala Stockholm. På torsdagen dömdes en jämnårig man till livstids fängelse för mordet. En 18-årig kvinna dömdes till tio års fängelse för medhjälp till mord.

Båda de dömda är från Malmö.

Den 19-årige mannen sköts strax efter klockan 21 på kvällen den 13 september med flera skott. Enligt dagens dom lurades han från Gävle till Stockholm, där han sköts ihjäl.

Mannen som döms för mordet döms inte för att ha varit den som sköt den mördade mannen, men enligt tingsrätten har han tillsammans med andra planerat mordet och lurat 19-åringen till platsen där han blivit skjuten.

Våldsvågen i Stockholm

Därför menar tingsrätten att mannen som döms till livstids fängelse varit så central att han är att betrakta som medgärningsman till mordet.

I videon ovan kan du höra rådmannen utveckla varför mannen döms till livstids fängelse.

18-årig kvinna lurade offret till platsen

Även en 18-årig kvinna från Malmö döms för att ha varit med och lurat offret till platsen. Hon döms till tio års fängelse. En tredje person, också han från Malmö, frikänns för medhjälp till mord.

Dödsskjutningen i Vasastan var en del av den intensiva och våldsamma våldsvåg som förra hösten drabbade Stockholm.

Enligt tingsrätten är bakgrunden till mordet en konflikt inom nätverket Foxtrot. Den mördade 19-åringen var tidigare dömd för narkotikarelaterade brott.

Den livstidsdömdes advokat Martin Larsson säger till SVT Nyheter Stockholm att domen kommer överklagas till hovrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Stockholm

Mer i ämnet