SVT besökte Livstycket i samband med 25-årsjubileet. – Får man göra saker med händerna blir det mycket lättare att lära sig språket, säger Birgitta Notlöf.

Livstycket läggs ned efter 26 år av integrationsarbete

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 1992 har föreningen Livstycket arbetat för att integrera kvinnor i samhället. Men nu måste verksamheten lägga ned då pengarna inte räcker till, säger grundaren och vd:n Birgitta Notlöf.

– Det har varit outhärdligt tungt att kämpa varje år.

Livstycket är ett kunskaps- och designcenter i Tensta som kombinerar praktiskt hantverk med undervisning i svenska. Men nu har alltså föreningens styrelse beslutat att lägga ned verksamheten efter 26 år. Drygt 130 deltagare berörs.

– Jag har älskat att skapa och utveckla Livstycket. Vi har blivit en verksamhet som hjälper dem som kanske har det svårast i vårt samhälle: kvinnor med utländsk bakgrund som har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Men det är inte meningsfullt att börja ett år och inte veta om man har pengar så att man klarar sig, säger Birgitta Notlöf, grundare och vd.

Fortsätter en bit in på 2019

Verksamheten finansieras dels av socialförvaltningen i Stockholms stad, dels av Arbetsförmedlingen. Senast ansökte Livstycket om 4,8 miljoner kronor i bidrag från staden, men föreningen har nu fått veta att 4 miljoner kommer att beviljas, säger Birgitta Notlöf.

– Löner går upp och hyror går upp. Samtidigt har man samma summa hela tiden. Det är inte klokt.

Den 1 december kommer Livstycket att hålla sin sista julmarknad. Beslutet om nedläggning väntas fattas formellt på ett extrainsatt årsmöte den 17 december.

– Min förhoppning är att vi ska få avvecklingspengar, så att vi snyggt kan avsluta vår verksamhet, säger Birgitta Notlöf.

Den sista maj ska verksamheten vara helt avvecklad, enligt planen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.