Foto: SVT

Lokala miljöpartister träffade AKP-företrädare i Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Flera miljöpartister i Haninge kommun har åkt till Turkiet och träffat politiker. Något som lett till en politisk strid i Haninge. Oppositionen anklagar Miljöpartiet för att söka kontakter med AKP-företrädare.

– Som liberal politiker blir man väldigt upprörd när miljöpartitoppar åker till Turkiet och börjar diskutera vänortsamarbeten med AKP-styrda kommuner, utan att ha mandat för det, säger Tobias Hammarberg, gruppledare för Liberalerna i Haninge kommun.

Ihöstas åkte flera miljöpartister från Haninge kommun på en privat resa till staden Kulu i Turkiet. En stad där många svenskturkar har sina rötter. Där träffade MP-politikerna bland annat borgmästaren Ahmet Yildiz, som tillhör landets största parti, AKP, och man utväxlade gåvor.

”Utlovat vänortssamarbete”

Miljöpartisten Sahir Drammeh, som var med på resan, lade ut bilder från mötet på Facebook och skrev ett inlägg om vänortssamarbete mellan kommunerna. Han skrev: ”All the municipalities we have visited will have a Sister city relationship with Haninge komun, and we will forward their request to Haninge”. Ett citat som upprört oppositionen.

– Miljöpartiet har lovat att Haninge ska bli en vänortskommun med bland annat Kulu, utan att det finns något demokratiskt beslut för det i kommunstyrelsen, fortsätter Tobias Hammarberg (L).

Miljöpartiet menar att man aldrig lovat Kulu att bli vänortskommun med Haninge och att oppositionen feltolkat Facebook-inlägget.

– Det finns de som inte förstår engelska och som tror att jag har utlovat något samarbete men jag sa att de (Kulu kommun reds anm.) vill ha ett vänortssamarbete, och att jag skulle framföra deras förfrågan till Haninge kommun, säger Sahir Drammeh(MP).

Förföljer minoriteter

Liberalerna menar att det styrande AKP-partiet förföljer minoriteter och oliktänkande, och att det därför var olämpligt av Miljöpartiet att träffa partiets representanter.

– De träffade företrädare som representerar en regering som under valet i höstas förföljt och saboterat för demokratin och valprocessen, säger Tobias Hammarberg (L).

Men många svenskar med turkiskt ursprung som kommer just från Kulu, kan det inte vara bra då att ha ett vänortssamarbete med dem?

–  Det kanske skulle kunna vara möjligt i ett annat politiskt läge än det vi ser nu i Turkiet, säger Tobias Hammarberg (L).

Visste inte vem man träffade

Mehmet Coksürer är gruppledare för Miljöpartiet i Haninge. Han har själv rötter i staden Kulu och menar att huvudsyftet med resan var att stärka relationerna med invånarna i staden.

– Vi har inte tagit hänsyn till AKP:s politiska ideologi. Många invånare från Haninge är från Kulu, så det blev bara så, säger han.

Men hans kollega Sahir Drammeh (MP)  säger att han inte ens visste att borgmästaren tillhör AKP-partiet, när de träffade honom.

Hade du träffat borgmästaren om du visste att han tillhörde AKP-partiet?

– Nej. Jag hade ingen önskan eller syfte att resa från Sverige för att träffa en AKP- eller regeringsföreträdare.

AKP-partiet i Turkiet

Visa

Rättvise- och utvecklingspartiet, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) är Turkiets största politiska parti och är ett konservativt parti i ledet av många andra i den turkiska mitten-höger positionen. Partiet betraktas av många utomstående bedömare som moderat islamistiskt, men på senare år har även partiledningen fört det mot en alltmer öppen islamistisk riktning.

Källa: Wikipedia

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer