Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Burhan Yildiz säger att det inte handlar om något fiffel. Hör honom i klippet. Foto: Mattias Lodding/SVT

Lokalpolitiker tar paus efter misstänkt bidragsfusk

Uppdaterad
Publicerad

Efter misstankar om bidragsfusk inom ideella föreningar i Tensta krävs nu Burhan Yildiz (L) på återbetalning och straffavgift av Skatteverket. Yildiz är ordförande för tre av föreningarna och han har nu tagit paus från sitt politiska uppdrag. Enligt honom handlar de misstänkta överföringarna om återbetalade utlägg.

Totalt är det drygt 770 000 kronor som ska ha förts över till privata konton. Omkring 62 000 av dem ska ha hamnat på Yildiz eget konto, något som Dagens Nyheter var först med att rapportera.

Skatteverket menar att det handlar om löneutbetalningar som ska beskattas. Burhan Yildiz hävdar att överföringarna är återbetalningar för utlägg till föreningarnas verksamhet som har redovisats, men att kvittona inte finns sparade.

Bidragen allt handlar om är lönebidrag som betalats ut under flera år, när föreningarna anställt personer med nedsatt arbetsförmåga.

Paus i väntan på utredning

Burhan Yildiz var tidigare ledamot i Rinkeby-Kistas stadsdelsnämnd. I dag är han förtroendevald som ersättare i Svenska bostäders styrelse. Han har nu tagit paus från sitt uppdrag i väntan på myndigheternas utredningar.

Skatteverkets krav har överklagats till förvaltningsrätten och Burhan Yildiz är inte misstänkt för något brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer