Lokalvårdare utan lön

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals lokalvårdare i Stockholm har blivit utan lön, trots att det är Stockholms stad som har beställt städningen. Det här är den andra gången på kort tid som ABC kan avslöja hur anställda far illa efter en kommunal upphandling.

Det är alltså nästan tvåhundra lokalvårdare som har jobbat på olika arbetsplatser inom Stockholm stad utan att sedan få avtalad lön. Benita Flores Vasquez har över 40.000 kronor innestående.

– Det känns faktiskt jättedåligt att man ska bli lurad så här, säger hon.

Redan i somras kunde dock ABC rapportera att polska byggarbetare jobbade för 35 kronor i timmen i ett parkeringsgarage i Råcksta. Efter vårt inslag skyllde Kommunala Stockholm Parkering på huvudentreprenören, men såg samtidigt genast till att gästarbetarna fick avtalsenlig lön.

Ville inte svara

De borgerliga i stadshuset ville inte svara på vår fråga hur de ska försäkra att sådant här inte händer. Men när Moderaternas Ulla Hamilton fick samma fråga i kommunfullmäktige kort därefter menade hon att det räcker med att stadens tjänstemän ser till att upphandlingarna är schyssta.

– Jag har inte behövt göra så mycket eftersom Stockholm Parkerings ledning tog tag i den här frågan omedelbart. Jag är helt övertygad om att Stockholm Parkering kommer ha ännu tuffare kontroller framöver, men man kan inte utgå ufrån att alla är skurkar tills man har bevisat motsatsen, sade Ulla Hamilton då.

Trots det kan nu alltså ABC återigen avslöja hur anställda far illa där Stockholms stad har huvudansvaret. Den här gången är det personal i städbolaget Belesia som inte får sin lön. Enligt Fastighetsanställdas förbund rör det sig hundratals lokalvårdare.

– De har sagt att de inte ska betala mig, säger Benita Flores Vasquez.

På ruinens brant

Det är ju mycket pengar 40.000, hur klarar du dig utan dem?

– Jag väntar fortfarande, svarar hon.

Arbetsgivaren Belesia står på ruinens brant och konkursförvaltare ser nu över om bolaget kan räddas. Men samma städbolag har så sent som i år anlitats av flera kommunala skolor i Stockholm och återigen av Stockholm Parkering.

Hur bra lyckas ni med era upphandlingar skulle du säga?

– Ja, det är ju viktigt att man alltid måste jobba aktivt med sådana här frågor och göra vad man kan för att undvika sådant här, säger Stockholm Parkerings vd Christian Rockberger.

”Kan inte jobba gratis”

Inte heller den här gången vill de borgerliga i stadshuset svara på frågor om upphandlingar som går snett, och det irriterar Socialdemokraterna.

– Vid upphandlingar i mångmiljardklassen i Stockholm och det är politikens uppdrag att se till att det är schyssta villkor och att ingen far illa. För det duckar Sten Nordin, säger oppositionsborgarråd Karin Wanngård (S).

Om Benita Flores Vasquez och hennes gamla kollegor kommer få sina pengar är det idag ingen som vet.

– Jag tror att de kommer betala mig. Jag ska inte jobba gratis för dem, säger Benita Flores Vasquez.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer