Lördag den 4 juni misshandlades Lotta Rudholm till döds av sin föredetta pojkvän. Nu vill en grupp skapa en ny lag – Lex Lotta och idag hålls en mannifestation i hennes hemstad Härnösand. Foto: Privat och TT

Hovrätten sänker straffet för Lottas mördare

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten sänker straffet för 33-åringen som mördade Lotta i Bromma. Mannen döms till 18 års fängelse. I tingsrätten dömdes han till livstids fängelse.

– Det var en enig hovrätt som kom fram till att han skulle få ett tidsbestämt straff, säger hovrättsrådet Thomas Hedstrand på Svea hovrätt till SVT Nyheter Stockholm.

41-åriga Lotta Rudholm blev kontaktad av 33-åringen via Facebook i februari tidigare i år och de inledde en relation. För Lotta blev det starten på månader fyllda av hot, våld och trakasserier. I juni 2016 misshandlades hon till döds i Bromma.

33-åringen menade att han endast borde dömas skyldig för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död, och att straffet under alla förhållanden skulle tidsbestämmas. Kammaråklagaren ville att tingsrättens dom skulle verkställas av hovrätten.

Döms till längsta tidsbestämda straffet

– När det gäller skuldfrågan, det vill säga vad den tilltalade ska dömas för, så instämmer vi med de bedömningar som tingsrätten gjort. Han har gjort sig skyldig till mord eftersom han varit likgiltig för om målsäganden skulle dö, säger Thomas Hedstrand.

Hovrätten sänker dock tingsrättens dom på livstids fängelse och dömer istället mannen till 18 års fängelse, det längsta möjliga tidsbestämda straffet.

– Normalpåföljden för mord är 14 år. Sedan kan det bli högre om det finns försvårande omständigheter, och det har vi, liksom tingsrätten, konstaterat att det har funnits i det här fallet, säger Thomas Hedstrand.

Mannen har bland annat oprovocerat överfallit en klart fysiskt underlägsen närstående kvinna i hennes hem när hon har befunnit sig i en skyddslös situation och inte kunnat försvara sig mot det mycket brutala angreppet.

”Väldigt höga krav på att dömas till livstid”

Däremot är det inte tillräckligt för livstids fängelse, resonerar hovrätten.

– För att kunna döma till livstids fängelse måste det röra sig om synnerligen försvårande omständigheter. Det är ett väldigt högt krav, vilket framgår av förarbetena till lagen och av Högsta domstolens praxis. Normalpåföljden för mord är som sagt 14 år och hovrätten har landat i att påföljden ska bestämmas till 18 år, säger Thomas Hedstrand, hovrättsråd.

Kammaråklagare Tobias Kudrén är på semester och kan inte nås för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsmisshandeln av Lotta

Mer i ämnet