Från och med oktober ska nya trygghetsvärdar patrullera i kollektivtrafiken, detta ett år efter att SL avbröt samarbetet med Lugna gatan. Foto: Aida Arslanovic/SVT

Lugna gatan ersätts av nya trygghetsvärdar

Uppdaterad
Publicerad

Efter rapporteringen om att flera av Lugna gatans trygghetsvärdar var kriminellt aktiva bröt SL samarbetet. Nu ska bevakningsföretaget CSG ta över uppdraget och bidrar med ett 40-tal nya trygghetsvärdar i kollektivtrafiken från och med oktober.

Upphandlingen gäller i tre år och kommer att kosta regionen 36 miljoner kronor per år. Det inkluderar ungefär 40 trygghetsvärdar som ska fokusera på utsatta områden i kollektivtrafiken i hela länet. Det inkluderar även pendeltågslinjerna ända ut till slutstationerna, såsom Södertälje och Bålsta.

För att bli trygghetsvärd krävs numera väktarutbildning.

– Vi har ett väl fungerande samarbete med CSG sedan tidigare och har helt andra rutiner kring hur vi kravställer de som ska arbeta med tryggheten, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och ordförande SL.

Hör mer om trygghetsvärdarnas arbete i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.