Visa alla (2)

Lyckad räddning av rådjur på Lovön

Publicerad

Ett rådjur på hal is som inte kunde ta sig någonvart räddades iland av räddningstjänsten under fredagsmorgonen.

Uppmärksamma personer hade ringt in till räddningstjänsten att ett rådjur bokstavligt talat var ute på hal is, utanför badplatsen Brostugan på Lovön i Ekerö kommun.

– Rådjuret stod på isen och kunde varken ta sig iland eller vidare, så vi kravlade ut där och tog in rådjuret. Det var oskatt och sprang glatt in i skogen, säger Henrik Lindström, operativ chef på Södertörns brandförsvarsförbund.

För att rädda rådjuret krävdes en insats av två personer klädda i ytlivräddningsdräkter.

Ser det som en övning

– Vi ser det som en variant av övning. Om vi har det lugnt så åker vi gladeligen iväg och gör sådant här. Det är som en övning eftersom det är samma teknik som att rädda människor ute på isen, säger Henrik Lindström.

Henrik Lindström berättar att det här händer några gånger per år, att de plockar upp vilda djur ur vatten eller lera. Rådjur är tacksamma att rädda eftersom de inte väger så mycket.

– Älgar blir en större apparat, de går genom isen och så måste man använda vinschar för att få upp dem och vara försiktig med deras ben, säger Henrik Lindström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer