Finansregionrådet Irene Svenonius (M) och hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L). Foto: Adam Wrafter/SvD/TT & Sören Andersson/TT

M-förslag om begränsad tolkhjälp delar regionpolitiker

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen lanserade Moderaternas partiledare Ulf Kristersson en ”femstegsraket” för att öka kraven på invandrare att lära sig svenska. Bland annat föreslås att staten ska sluta betala för tolkhjälp åt personer som har permanent uppehållstillstånd. Förslaget möter hård kritik från hälso- och sjukvårdsregionrådet i Stockholm – medan finansregionrådet ger tumme upp.

Liberalerna har länge drivit frågan om en god tillgång till tolk för patientsäkerheten, skriver hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) i ett inlägg på Facebook. Begränsad rätt till tolk menar hon kan innebära risker för personer som söker vård.

L: Skulle göra vården mindre jämlik

”Vi vill se en omstöpt ordning för utbildning av tolkar, ett stopp för användande av barn som tolkar, och nya innovativa lösningar med digitala tolktjänster”, skriver Anna Starbrink och fortsätter:

”Idag föreslår Moderaterna istället inskränkningar i möjligheten till tolk för människor som behöver vård. Det skulle allvarligt försämra patientsäkerheten och göra vården mindre jämlik.”

Svenonius: Notan för hög

Finansregionrådet Irene Svenonius (M) är däremot positiv till förslaget. Förra året uppgick tolkkostnaderna i regionen till nära 108 miljoner kronor. Det är en för hög nota, menar Svenonius, och en del av pengarna skulle kunna sparas och läggas på annat.

– Ett av de stora problemen är integration och att människor hamnar i utanförskap. Vi gör människor en otjänst när vi inte ställer krav på svenskkunskaper, vi försvårar för människor att integrera sig, säger Irene Svenonius.

Den som trots medborgarskap eller permanent uppehållstillstånd behöver tolk kan själv stå för notan, säger Irene Svenonius.

– Alternativet är att man själv finansierar en tolk, en professionell tolk för patientsäkerheten. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.