• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Anna König Jerlmyr, Kristina Axén Olin, Ulf Kristersson. Foto: Peter Knutsson/TT/TT

M kräver hårdare tag mot knarkförsäljning

Uppdaterad
Publicerad

Tre moderata tidigare socialborgarråd i Stockholms stad går nu ut gemensamt och kräver strängare straff för narkotikaförsäljning. Dagens lagstiftning räcker inte till, menar de.

I måndagens DN-debatt går tre tunga Stockholmsmoderater ut och skriver att nuvarande narkotikapolitik inte räcker. Narkotikahandeln finansierar kriminella gäng, bidrar till de många skjutningar och allt för många dör av missbruket menar de.

Bakom debattartikeln står moderatledaren Ulf Kristersson, oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr och Kristina Axén Olin (M), kandidat till riksdagen. Alla tre har varit socialborgarråd i Stockholm och menar att de då under många år arbetat med att hjälpa personer med svåra missbruksproblem och socialt utsatta barn och ungdomar.

– Det går inte bara göra en vapenamnesti och tro att vi kommer åt gängkriminaliteten och skjutningarna, utan vi måste bekämpa narkotikhandeln via polis, lagar, tullen och uppsökande av vård och behandling, säger Kristina Axén Olin (M).

De tre före detta socialborgarråden kräver bland annat specialistkompetens hos Polisen, att tullen stärks, och strängare straff för narkotikahandel. De vill också ha bättre samverkan mellan socialtjänst och polis och att fler unga missbrukare får tvångsvård.

Hur mycket måste man skjuta till för det ska gå att genomföra?

– Nu är det sådant allvarligt läge i Stockholm där gängkriminalitet handlar om narkotikauppgörelser. Narkotikan har extremt låga priser och många använder sig av det, så det går inte att sätta en prislapp, säger Kristina Axén Olin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.