– SL söker medfinansiering för att köra tätare trafik. Bostadsbolagen finansierar i början och sedan trappar deras deltagande av, säger Kristoffer Tamsons (M), trafiklandstingsråd. Foto: TT

M: Låt byggbolagen betala för bussen

Uppdaterad
Publicerad

För att snabbare få igång kollektivtrafiken i nybyggda bostadsområden vill Alliansen i Stockholms läns landsting införa ett så kallat ”nybyggaravtal” med bostadsbolagen. Där ska bostadsbolagen vara med och finansiera kollektivtrafiken.

– I dag ser vi att kollektivtrafiken inte finns med från start för att invånarna inte finns där, säger Kristoffer Tamsons (M), trafiklandstingsråd till tidningen mitti.

Vinst för bostadsbolagen

I väntan på att nya spårvagns och tunnelbanelinjer byggs så menar Kristoffer Tamson att det är en vinst för bostadsbolagen om busstrafiken kommer igång snabbt. Samtidigt poängterar han att det inte handlar om att bostadsbolagen ska äga framtida bussbolag, det skriver tidningen mitti.

– Det här handlar inte om att äga. SL söker medfinansiering för att köra tätare trafik. Bostadsbolagen finansierar i början och sedan trappar deras deltagande av.

Trafiknämnden kollar intresset

De områden där ett så kallat ”nybyggaravtal” kan bli aktuellt är bland annat Norra Djurgårdsstaden, Ursvik och Årstafältet.

Nu ska Trafiknämnden i landstinget undersöka intresset för nybyggaravtal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.