Anna König Jerlmyr (M)

M vill utreda stadens agerande

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna i stadshuset vill nu ha en utredning av Stockholms stads handlande kring festivalen We are Stockholm. Men synen på vilken information politikerna i Kulturnämnden fick kring händelserna går isär.

Att flickor blivit sexuellt trakasserade under festivalen We are Stockholm har inte varit någon nyhet för Stockholms stad. För en tid sedan skickades ett pressmeddelande om saken och Sveriges Radio gjorde ett reportage där företrädare för staden medverkade.

Men Anna König Jerlmyr (M), oppositionsborgarråd, kräver nu att att staden tillsätter en oberoende utredning för att granska det som framkommit i medierna.

Olika bild av informationen

Gruppledaren för Moderaterna i Kulturnämnden Sophia Granswed skriver i sociala medier att ”vi ledamöter inte fick veta någonting om de fruktansvärda sexuella trakasserierna under We are Stockholm”.

Moderaterna och Anna König Jerlmyr kräver därför att en utredning bör ta reda på varför politiker i Kulturnämnden inte fått vetskap om incidenterna. Men Roger Mogert (S), kulturborgarråd, säger att det inte stämmer.

– Det är ett rent felaktigt påstående. Det gjordes en tiominuters muntlig rapport, det gjordes även under min företrädares tid 2014. Jag tycker att det är uppseendeväckande att en person under fyra år varit socialborgarråd påstår att hon inte känt till att det varit sexuella trakasseirier i Kungsträdgården. Det krävs en viss systematisk inkompetens för att missa det, säger han.

Anna König Jerlmyr svarar:

– Vår gruppledare och våra politiska företrädare fick information muntligt, men den innehöll inget om att det förekommit sexuella trakasserier. Den handlade om att We are Stockholm varit en lugn tillställning, och den mest framgångsrika festivalen någonsin. Det är det vår kritik handlar om. I den information från Stockholms stad som gick till allmänheten ingick inte heller någon information om ofredandena.

– Som socialborgarråd hade jag veckovis möten med förvaltningschefen på socialförvaltningen, men We are Stockholm låg inte under mitt område. Roger Mogert är uppenbarligen pressad, och jag beklagar att han måste ta till ett lågvattenmärke när det gäller politisk retorik i stället för att lägga korten på bordet.

Fråga om insatserna

Moderaterna vill också veta hur kulturborgarrådet agerade när det uppdagades att det skett sexuella trakasserier på festivalen.

– Jag fick information om detta i somras, och medierna skrev om arbetet som vi gjorde mot trakasserierna. I november togs beslut om att öka säkerhetsinsatserna. Det har varit aktuellt i flera år. Man har undan för undan tvingats bygga upp säkerhetsorganisationen. När jag hör de här frågorna blir jag bekymrad över vad man gjorde under förra mandatperioden, säger Roger Mogert.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Övergrepp på festival

Mer i ämnet