Paolo Macchiarini visar upp en luftstrupe av plast på en presskonferens i USA. Foto: TT

Macchiarini fuskade i sin forskning

Uppdaterad
Publicerad

Centrala etikprövningsnämnden anser att Paolo Macchiarini fuskade i sin forskning om syntetiska luftstrupar. Det konstaterar Centrala etikprövningsnämnden, CEPN, efter att ha granskat vetenskapliga artiklar av Paolo Macchiarini.

Expertgruppen för oredlighet i forskning har på begäran av Karolinska Institutet granskat sex vetenskapliga artiklar om transplantationer av syntetiska luftstrupar där Paolo Macchiarini har varit huvudförfattare. Två har varit publicerade i den ansedda vetenskapstidskriften The Lancet och fyra artiklar i andra tidskrifter.

Efter att ha granskat artiklarna slår expertgruppen fast att det förekommer ”vetenskaplig oredlighet”, alltså forskningsfusk, i samtliga sex artiklar. Något som också professor Bengt Gerdin, som tidigare har granskat artiklarna, kommit fram till.

Har vilselett och förskönat

Expertgruppen konstaterar att Paolo Machriarini i texter viselett och beskrivit patienters tillstånd i förskönande termer. Information har uteslutits och Paolo Machriarini har felaktigt uppgett att det har funnits etikprövningstillstånd för hans forskning.

Enligt expertgruppen är alla författare till de sex artiklarna ansvariga för forskningsfusk, men den främste ansvarige är Paolo Macchiarini.

Även om CEPN är tydliga i sin slutsats är det i slutändan Karolinska institutet och dess rektor som avgör om Paolo Macchiarini och hans kollegor kommer att fällas för forskningsfusk, eller inte.

Forskningsfusket mer omfattande än vad man trodde

Redan i september förra året kom etikprövningsnämnden fram till att Macchiarini gjort sig skyldig till forskningsfusk men då gällde det endast en artikel. Nu anklagas han alltså för forskningsfusk i sex artiklar.

Expertgruppen uppmanar nu de berörda facktidskrifterna att återkalla samtliga artiklar.

2010: Kirurgen och forskaren Paolo Macchiarini anställs som gästprofessor på Karolinska institutet (KI). Samtidigt anställs han på deltid som överläkare på Karolinska universitetssjukhuset (KS).

2011-2012: Macchiarini utför fyra operationer med konstgjorda luftstrupar på tre patienter på KS. Alla tre är nu döda.

2013: KS stoppar alla fortsatta operationer med syntetiska luftstrupar.

2014: Tre olika anmälningar där Macchiarini anklagas för forskningsfusk lämnas in, en av en belgisk forskare och två av fyra läkare vid KS.

2015: Varken KI:s etiska råd eller dåvarande rektor anser att Macchiarini har gjort sig skyldig till forskningsfusk. Men hans gästprofessur avslutas och han får en tidsbegränsad anställning som forskare.

2016: SVT sänder dokumentärserien ”Experimenten” där Macchiarinis forskning ifrågasätts. Flera på nyckelposter inom KI lämnar sina uppdrag. KI avskedar Paolo Macchiarini som även delgivs misstanke om grovt vållande till annans död.

2017: Åklagare meddelar att förundersökningarna mot Macchiarini läggs ned. Det har inte gått att bevisa att han skulle vara skyldig till varken vållande till annans död eller vållande till kroppsskada.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet