Foto: Conan Fitzpatrick/SVT

Macchiarinis egen kommentar om dödsfallet

Uppdaterad
Publicerad

Kirurgen Paolo Macchiarini kommenterar nu Yesim Cetirs dödsfall. Cetir var den enda överlevande av de tre patienter från Karolinska sjukhuset som Macchiarini opererat in plaststrupar på. Hon avled på ett sjukhus i USA.

”Det är med stor sorg som jag sänder mina uppriktiga kondoleanser till Yesim Cetirs familj efter att ha fått höra om hennes död”, skriver Paolo Macchiarini i en kommentar till SVT Nyheter Stockholm.

Däremot vill han inte svara på frågor om de strupoperationer han gjort på Yesim Cetir. ”Det skulle naturligtvis vara olämpligt att diskutera hennes tidigare medicinska tillstånd och vård i detta ögonblick”, skriver Macchiarini.

Yesim Cetir blev den femte patienten i världen att få Paolo Macciarinis syntetiska plaststrupe inopererad i halsen. Sommaren 2012 lämnade hon sina högskolestudier i Turkiet med hopp om att få hjälp med en vårdskada som inte kunde opereras i hemlandet. Hon led av handsvett och under en rutinbehandling för det skadades luftstrupen.

LÄS MER: Strupoperationerna på Karolinska

Ett liv på intensiven

På Karolinska universitetssjukhuset gick inte luftstrupsoperationen som den skulle. Implantatet växte inte fast och efter ytterligare ett misslyckat försök blev Yesim dömd till ett liv på intensiven. För att hon inte ska kvävas var hennes luftvägar tvungna att sugas rena från slem var fjärde timme.

Efter tre år på intensiven och hundratals operationer förflyttades Yesim Cetir till USA där hon skulle få en ny chans med en donerad luftstrupe.

Blev 26 år

I maj 2016 genomgick hon en stor transplantation som tog 17 timmar. Man hade bytt ut ena lungan, luftstrupen och matstrupen. Det inopererade matstrupen fick opereras bort på grund av komplikationer

Yesim Cetir skulle ha fyllt 27 år den 15 april.

LÄS MER: Detta har hänt – skandalkirurgen på Karolinska

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet