Maffialiknande nätverk i Södertälje 

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheternas satsning mot den organiserade brottsligheten i Södertälje byter nu fokus. Från yrkeskriminella våldsutövare till etablerade företagare som tvättar sina svarta pengar vita.   

Samtidigt som det omtalade Södertäljemålet just nu gör ytterligare en omgång i tingsrätten pågår en omfattande granskning av andra kriminella nätverk i samma stad. De dömda krävde att målet skulle tas om eftersom de menade att en av nämndemännen varit jävig. Å medan Gangstermålet i Södertälje handlar om yrkeskriminella våldsutövare, höjer polisen  blicken en nivå mot en helt annan grupp kriminella.

Enligt Bo Eliasson vid Rikskriminalen och biträdande insatsledare för insatsen i Södertälje handlar det om en systematisk ekonomisk brottslighet med en maffialiknande struktur.

– Strukturen liknas vid en pyramid i tre nivåer, där den lägsta kallad gatunivån består av yrkeskriminella så kallade ”utövare” med misshandel, rån och andra våldsbrott. På nivå finns den ekonomiska brottsligheten, som kräver högre kunskap. Där finns de så kallade ”experterna” som förvandlar svarta pengar till vita. Ofta i egna företag inom kontantbranscher. Högst upp finns ”imperiebyggarna”, de som är den sammanhållande faktorn i Södertälje, beskriver Bo Eliasson biträdande insatsledare i Södertälje.

De som granskas nu lever etablerade liv. De flesta är ostraffade, har familj, redovisar inkomst och många är egna företagare. Hittills har ett 30-tal personer och några företag upptaxerats med närmare 30 miljoner kronor.

Annika Stenberg vid Skatteverket är ledamot i Operativa rådet som samordnar de olika myndigheternas insatser mot den organiserade brottsligheten.

– Brottsligheten är störst i kontantbranscher där det rör sig mer sedlar än kontokort,  till exempel restauranger, caféer och frisörer berättar Annika Stenberg, regionskattechef i Stockholm.

Enligt de myndigheter som deltar i insatsen i Södertälje så används företagen för att tvätta svarta inkomster vita. En systematisk organiserad brottslighet som kräver expertkunskaper. Förhoppningen nu är att Södertälje blir en väcklarklocka för resten av landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer