Majoriteten vill bevara Norrbergsskolan. Foto: SVT

Majoritet röstade nej till byggplaner i Vaxholm

Uppdaterad
Publicerad

I går var det folkomröstning i Vaxholm. 54,9 procent röstade nej till planerna om att riva Norrbergsskolan för att bygga lägenheter på platsen.

I går fick Vaxholmsborna ta ställning till den styrande majoritetens förslag om att riva Norrbergsskolan och istället bygga 300 bostadsrätter på Norrberget i Vaxholm.

54,9 procent av valdeltagarna röstade NEJ till förslaget, JA-sidan fick 43,5 procent och 1,6 procent valde att avstå från att ta ställning i frågan, meddelar kommunen på sin hemsida.

Valdeltagandet låg på 51 procent.

LÄS MER: Riva eller bevara – Norrbergsskolans framtid delar Vaxholm i två läger

Bevara skolbyggnaden för andra kommunala ändamål

Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet i Vaxholm stad står bakom förslaget om att riva Norrbergsskolan och istället bygga bostäder. Oppositionen vill att skolbyggnaden från 50-talet ska bevaras och att den istället kan användas till annan kommunal verksamhet.

Rådgivande folkomröstning

I vintras fattade kommunfullmäktige i Vaxholm beslut om att genomföra en rådgivande folkomröstning i kommunen efter att 16 procent av de röstberättigade kommuninvånarna skrivit under en namninsamling. Nu återstår det för politikerna att ta ställning och att att fastställa det slutliga resultatet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer