Mer än hälften av stockholmarna vill förbjuda tiggeri. Foto: TT

Majoritet av stockholmarna vill förbjuda tiggeri

Uppdaterad
Publicerad

54 procent av stockholmarna vill förbjuda tiggeri. Det visar en opinionsundersökning gjord av Ipsos på uppdrag av DN. I stadshuset är det endast Moderaterna och Sverigedemokraterna som vill införa ett förbud.

Mer än hälften av stockholmarna vill att tiggeri förbjuds. Enligt en opinionsundersökning som Ipsos har gjort på uppdrag av DN är det 54 procent av stockholmarna som tycker att tiggeri ska vara förbjudet. 27 procent tycker att tiggeri ska vara tillåtet.

– Ofta är det utsatta som sitter på gatorna, ofta kvinnor som blivit tvingade dit av någon annan, är det henne man ska straffa? frågar sig Erik Slottner (KD), gruppledare.

54 procent av stockholmarna är för ett tiggeriförbud medan 27 procent är emot. Foto: SVT

Endast två av nio partier vill förbjuda

Det är bara Moderaterna och Sverigedemokraterna i stadshuset som vill införa ett tiggeriförbud. De övriga sju partierna tycker att det är fel att förbjuda tiggeri i Stockholm.

– När det gäller tiggerifrågan så är min bestämda uppfattning att det handlar om folk som lever under svåra förhållanden och att förbjuda dem från att be en medmänniska om hjälp, det är inte rätt väg att gå, säger Åsa Lindhagen (MP), socialborgarråd.

SD tycker att Stockholm har tillräckligt med problem

Martin Westmont (SD) säger att det finns tillräckligt med problem i Stockholm som måste hanteras.

Men finns det inte ett moraliskt ansvar att  bry sig om sina medmänniskor , särskilt om de är fattiga?

– Absolut, men framför allt så ligger vårt ansvar på att ta hand om vår egna befolkning, säger Martin Westmont (SD).

”Kan inte förbjuda möjligheten att be om en slant”

Socialdemokraterna anser däremot att man inte kan förbjuda möjligheten att skänka en slant.

– Vi kan inte förbjuda möjligheten att skänka en slant eller möjligheten att be om en slant, säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.