Foto: Lidö Värdshus

Målet: Ett fossilfritt Lidö nästa sommar

Uppdaterad
Publicerad

Lidö i Norrtälje skärgård ska bli fossilfritt och verksamheterna på ön ska släppa ut noll växthusgaser.

– Vi tyckte det lät som en fantastisk idé, säger Olle Tejle, värdshusägare på Lidö.

Lidö är en av Norrtälje skärgårds mest besökta öar. På ön finns lantbrukare och ett värdshus och fram till nästa sommar ska samtliga verksamheter på ön bli helt fossilfria. Försöket är ett pilotprojekt på initiativ av bränsleföretaget Neste som tillverkar förnybar diesel.

Enligt vd:n Carl Nyberg kommer Neste  att vara med och att investera i de lösningar som krävs.

– Nu kan vi lära oss hur man kan uppnå den här typen av förändring. Tanken är att det här ska vara lösningar som hjälper de parter som finns på ön så att det fungerar även i framtiden – att de blir kvar på sikt.

Helhetsgrepp

Målet är att Lidö ska bli den första svenska bebodda ön i modern tid som är helt fri från fossila bränslen till nästa sommar. Fram tills dess ser man över transporter, jordbruk, avfall, matlagning, uppvärmning och energi i arbetet med en helt fossilfri ö.

– Vi är i ett ingångsskede och ser just nu över hur vi ska sortera och hur vi ska ta hand om avfall på plats, säger Olle Tejle.

”Blir kvar på sikt”

Värdhuset som driver pensionat, vandrarhem, stugor och en gästhamn kommer däremot inte att sätta några miljökrav på gästernas packning, enligt Olle Tejle.

– I första hand ska vi se över vad vi kan påverka, säger han.

Och från Stockholms läns landsting kommer positiva reaktioner på projketet.

– Det här är ett spännande projekt som vi kommer följa och som visar på att det finns lösningar som gör att skärgården kan vara en relevant del av den gröna omställningen. Genom nya tekniska lösningar och innovationer kan vi på ett smart sätt skapa hållbara skärgårdsöar som möjliggör utveckling med fler boende och företag, säger Gustav Hemming (C) Skärgårdslandstingsråd.

– Framförallt är omställningen av transporter i skärgården viktigt då de idag tenderar att vara både dyra och bränsleslukande, avslutar Gustav Hemming (C).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.