Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Annelie Karlsson är kritisk till att endast de med allvarligt sjuka barn kan få mer än 120 vabbdagar. Foto: SVT

Mio blev dödssjuk efter corona – nu får mamma Annelie inte vabba mer

Uppdaterad
Publicerad

I februari berättade SVT Nyheter Stockholm om 11-årige Mio som drabbades av den livshotande och ovanliga sjukdomen MIS-C. I dag mår han bättre men det har blivit många vabbdagar för hans mamma Annelie Karlsson. Men den 15 juni tog det stopp. Hon hade nått de totalt 120 dagar som man kan få ersättning för vid vård av sjukt barn.

– Vi har hamnat i ett mellanläge. Han har varit allvarligt sjuk men räknas inte som det längre, men han behöver fortfarande att någon är med honom hela tiden eller finns i närheten, säger Annelie Karlsson.

Hör Annelie Karlsson berätta om hur Mio mår i dag och varför hon tycker att fler ska kunna få mer än 120 vabbdagar.

Om sjukdomstillståndet är allvarligt, om det finns en påtaglig fara för barnets liv eller har ett funktionshinder – då kan vårdnadshavare få ersättning för fler än 120 dagar. Då krävs det bland att ett särskilt intyg från en läkare.

– Det är ett politiskt beslut, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.

Pågår en vab-utredning

Det är drygt 30 år sedan man höjde antalet vabbdagar från 90 till 120. Just nu pågår en utredning av vab som är tillsatt av regeringen.

– Utredningen tittar på om den här försäkringen behöver justeras och moderniseras på något sätt. Då är det möjligt att den här typen utav frågeställningar kommer upp där, säger Löfgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet