Många har samlats vid minnesplatsen för de mördade unga männen. Foto: Amela Mahovic

Mamman till mördade 18-åringen: ”Han var mitt allt”

Uppdaterad
Publicerad
På kort tid har tre unga män blivit mördade i Sätra i södra Stockholm. Två av dem hade arbetat för att göra stadsdelen tryggare och i samband med det blivit intervjuade av SVT.
– Det är viktigt att alla kan umgås tillsammans, vi har känt varandra hela livet här i Sätra, sa 18-åringen till SVT Stockholm i ett reportage.

Tre unga män, 18, 20 och 24 år, har inom loppet av två dagar skjutits ihjäl i Sätra. 18-åringen och 20-åringen som hittades brutalt mördade i en källare i Sätra skulle ta studenten om en månad. Båda två var aktiva i att bygga en mötesplats tillsammans med lokala föreningen Trygga Sätra.

– Sätra känns fint, tryggt, roligt ställe, vi har bra gemenskap här och nästan alla känner varandra, sa 18-åringen när SVT Stockholm pratade med honom på ungdomsgården för ett år redan.

Vad som har hänt och varför är i nuläget oklart. Polisen är förtegen om utredningsprocessen men under helgen har över 80 personer förhörts i området.

Mamman: ”Jag förstår inte vad som hänt”

Lena Ölander är ordförande i föreningen Trygga Sätra. Hon är förtvivlad över beskedet att två unga män som stod henne nära hittades i en källare i närheten av centrumet.

– Vi kan inte förstå vad det är som har hänt. Hur kunde det bli så här, vi är helt förstörda, säger hon.

Många SVT Nyheter möter i Sätra är förtvivlade och ledsna över morden. En av dem är mamman till den dödade 18-åringen.

– Jag förstår inte vad som har hänt, han var min framtid, han var mitt allt, säger hon.

18-åringen var aktiv i både nattvandring och i att bygga Trygga Sätra. Han beskrivs som en glad och aktiv fotbollsspelare. Han ska ha skött skolan bra och har inga domar mot sig i domstol.

Minnesceremonier för alla tre

Under helgen har tre olika lokaler öppnat. En för varje offer. Till minnesceremonierna har vänner, bekanta och grannskapet kommit för att beklaga sorgen och trösta familjerna som förlorat sin son.

I den lokal som sörjer 18-åringen var det fullsatt med kvinnor och män, unga som gamla. Bilder på 18-åringen var täckta med blommor och det bjöds på mat och kaffe. I tre dagar kommer lokalen hållas öppen innan minnesstunden forsätter i hemmet.

På golvet satt mamman, förtvivlad och otröstbar. Det är hennes enda son som mördats.

– Jag satsade allt på honom, han tröstade mig, han var mitt allt, säger mamman.

En mamma som förlorat sin son

– Jag har aldrig hört något dåligt om honom från någon. Han var fotbollsintresserad, snäll, givmild. Alla hans skor finns kvar på balkongen. Det här förstör oss alla, säger Lena Ölander som också befinner sig i rummet för att trösta mamman. 

Inne i lokalen fanns också Carro Sinisalo, vars 15-åriga son Robin också mördades.

Vad säger man till en mamma som förlorat sitt barn?

– Man kan inte säga något. Man kan bara lyssna. Ge dem en kram och säga att jag förstår och att man finns där. Det finns inget att säga egentligen, ens värld är rasad, säger Carro Sinosalo.

Istället för studenten tvingas nu mamman till 18-åringen planera en begravning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Morden i Sätra

Mer i ämnet