Mammor i Stockholm sjukskrivs oftare

Uppdaterad
Publicerad

Mammor i Stockholms län löper större risk att bli sjukskrivna jämfört med Sverige i sin helhet. Det visar en ny rapport av Försäkringskassan.

Mammor i Stockholms län löper 25 procent större risk att bli sjukskrivna i jämförelse med landet i sin helhet.

Det är främst efter första barnet som mammor löper störst risk att bli sjukskrivna, men även efter andra.

Orsaken till varför Stockholm skiljer sig så kraftigt från andra län är inte säkert, men en förklaring kan vara att Stockholm har högst andel heltidsarbetande kvinnor i landet, som samtidigt har stort ansvar över hemmet och barnen.

Expert: Kvinnor förväntas göra mer

Genusanalyktern Heléne Thomsson tror att anledningen beror på överdrivet höga krav och påtryckningar på kvinnor.

– Jag tror vi förväntar oss att kvinnor ska jobba på som attan, vara friska, och ta hand om allt. Vara dubellt arbetande och förtjäna att må dåligt av det och då tror jag man får en högre sjuskskrivning.

Regeringen väntar med åtgärd

Innan regeringen försöker åtgärda problemet vill de ha större kunskap inom fältet, menar socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M).

– Vi saknar fortfarande många pusselbitar. Vi måste fortsätta bygga kunskaper så vi kan gissa mindre och veta mer, sen kan vi lägga våra politiska raster på den informationen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer