Stor polisinsats efter larm om detonation vid en villa. Foto: Marco Blomberg/STHLMNEWS

Man åtalad för detonation vid villa i Upplands-Bro

Uppdaterad
Publicerad

En 18-årig man har åtalats misstänkt för detonationen vid en villa i Upplands-Bro i somras. Mannen är misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Det var i slutet av juni i år som något detonerade utanför en villa i Upplands-Bro norr om Stockholm. Föremålet undersöktes av polisens bomb- och kriminaltekniker och visade sig senare vara en handgranat.

Minst en person befann sig i huset men ingen kom till skada. Enligt åtalet har dock händelsen framkallat fara för livet för familjen och omfattande förstörelse av egendom.

SVT har tidigare tagit del av en övervakningsfilm från den aktuella bostaden som visar händelseförloppet.

18-åringen är även misstänkt för smitning från trafikolycksplats. Enligt åtalet ska mannen som bor i huset tidigare samma dag ha krockat med den misstänkte. I förhör säger mannen att han tveklöst kopplar ihop trafikhändelsen med sprängningen.

Fler händelser på kort tid

Händelsen var en av flera som drabbade Upplands-Bro under en relativt kort tid. Bland annat bombhotades trygghetscentret i Bro via sociala medier, en väska märkt med ordet ”bomb” placerades utanför kommunhuset i Kungsängen och flera bilbränder ägde rum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.