Mannen står nu åtalad för att ha överfallit nio kvinnor. Hör hans försvarsadvokat i klippet. – På fyra punkter har min klient själv plockat upp misstankarna på bordet, säger Hanna Lindblom. Foto: Pressbild/Brottsplats Sthlm

Man åtalas för flera grova sexualbrott

Uppdaterad
Publicerad

En man i 30-årsåldern åtalas misstänkt för grov våldtäkt i Täby, grovt sexuellt övergrepp i Uppsala, misshandel och sju fall av sexuella ofredanden. Brotten ska ha skett 2018-2020.

De nio målsägandena var mellan 18 och 34 år när brotten begicks mot dem. Ingen av dem kände den misstänkte gärningsmannen, enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Dna från gärningsmannen säkrades från brottsplatsen i Täby. Det kunde sedan konstateras att dna från samma gärningsman säkrats från brottsplatsen i Uppsala 2018.

”Gärningsmannen förblev länge okänd, trots omfattande och intensivt arbete från polisen. Bland annat har ett hundratal tips bearbetats, så kallade urvalstopsningar har genomförts och en dna-baserad profilbild har tagits fram”, säger kammaråklagare Jeanette Ahle enligt pressmeddelandet.

Erkände för sin fru

Mannen, som är i 30-årsåldern, kunde till slut gripas efter att ha erkänt för sin fru som larmade polisen.

– Att hon ringde in till polisen var det som gjorde att man kunde gripa honom. Han är inte tidigare straffad så vi hade inte hans dna i vårt register, säger Jeanette Ahle.

Fakta: Åtalas för flera sexualbrott

Brotten som mannen åtalas för:

Grov våldtäkt i Täby kommun den 28 juni 2020

Grovt sexuellt övergrepp i Knivsta kommun den 27 juli 2018

Sexuellt ofredande och misshandel i Täby kommun den 9 augusti 2018

Sexuellt ofredande i Solna stad den 25 juli 2018

Sexuellt ofredande i Sollentuna kommun den 25 juli 2018

Sexuellt ofredande i Solna stad den 24 juli 2018

Sexuellt ofredande i Sollentuna kommun den 26 juli 2018

Sexuellt ofredande i Borlänge kommun den 27 juni 2019

Sexuellt ofredande i Sollentuna kommun den 26 juli 2018.

Källa: Åklagarmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.