Till höger i bild ser man den misstänkte gärningsmannen stå och iaktta branden. Foto: Patrik Åström

Man åtalas för mord och mordbrand – var ”besatt” av exflickvännen

Uppdaterad
Publicerad

I somras inträffade två allvarliga bränder i Rotebro i Sollentuna, en kvinna avled i en av dem. Nu åtalas en 25-årig man misstänkt för att ha anlagt bränderna. I drönarfilmer från platsen syns den misstänkte, och åklagaren kommer att använda filmen som bevisning.

I juli 2018 började det brinna i en radhuslänga i Rotebro, Sollentuna. En 58-årig kvinna avled på grund av skador orsakade av branden. Senare i augusti brann det i en lägenhet hos en 72-årig rörelsehindrad kvinna som enligt åtalet riskerade att dö i branden, även det i Rotebro. I augusti greps en man misstänkt för bränderna och nu väcks åtal mot honom vid Attunda tingsrätt.

Den 25-årige mannen misstänks för flera fall av grova mordbränder, mord och försök till mord i Rotebro under sommaren 2018. Enligt åklagaren kan det styrkas att den häktade mannen anlagt bränderna med uppsåt.

– Samtliga brott som åtalet omfattar handlar om bränder anlagda i bostäder som mannen haft indirekt koppling till via en nära anhörig, säger kammaråklagare Ashraf Ahmed i ett pressmeddelande.

Konflikt med före detta flickvän

Bakom bränderna ligger en konflikt med en före detta flickvän.

– Det är en ganska makaber historia, med en väldigt svår motivbild, eftersom det är ett sjukt motiv, säger Ashraf Ahmed till SVT.

Mannen använde bränderna för att få uppmärksamhet av den före detta flickvännen som han var besatt av och det slutade inte heller när han satt häktad, uppger åklagaren.

– Han har bland annat försökt smuggla ut meddelanden från häktet till henne, gömda i en dammsugare.

Busschaufför väckte alla

Att bränderna anlagts i bostäder gör brotten allvarligare, säger åklagaren.

– Anledningen till att bränderna rubricerats som grova brott är för att de anlagts nattetid i bostäder där personer legat och sovit, att en person dog och en annan riskerade att dö samt för att bränderna inneburit fara för andra människors liv och hälsa.

I två av husen i radhuslängan fanns barn som låg och sov.

– Det var en busschaufför som såg branden så han tutade och väckte alla, så han är en hjälte. Han såg också den åtalade mannen sitta i en bil utanför på väg därifrån, säger Ashraf Ahmed.

Branden blev filmad med drönare och den misstänkte syns på filmen, och åklagaren kommer att använda filmen som bevisning. Målet är stort och kommer ta flera dagar, med många expertvittnen som analyserat bränderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.