Här berättar Niklas Kraft, chef på Polisens sexualbrottsgrupp i Stockholm, om det viktiga tips som ledde fram till gripandet av den misstänkte våldtäktsmannen. Foto: Brottsplats sthlm

Man döms till fängelse för våldtäkt i Täby

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som är i trettioårsåldern döms av Attunda tingsrätt för våldtäkt, grovt sexuellt övergrepp och sju fall av sexuellt ofredande i Stockholmsområdet under flera års tid.

Mannen erkänner brotten och döms till fängelse i 4,5 år. Han ska också betala skadestånd till målsägandena på sammanlagt omkring 370 000 kronor.

”Det har rört sig om brott av överfallskaraktär mot nio olika kvinnor som varit okända för mannen. Gärningarna har ägt rum som­mar­tid, mestadels i anslutning till badplatser. Mannen, som är i 30-årsåldern, har erkänt gär­ningarna så gott som fullt ut men ansett att de allvarligaste brotten inte ska rubriceras som grova”, skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mannen står nu åtalad för att ha överfallit nio kvinnor. Hör hans försvarsadvokat i klippet. – På fyra punkter har min klient själv plockat upp misstankarna på bordet, säger Hanna Lindblom. Foto: Pressbild/Brottsplats Sthlm

Flera sexualbrott norr om Stockholm

Brotten begicks under 2018 och 2019 och i huvudsak på olika platser norr om Stockholm.

Bakgrunden till domen är ett dna-spår från en våldtäkt i Täby för ett år sedan som ledde polisen till ett grovt sexuellt övergrepp i Knivsta kommun två år tidigare. Polisen kunde koppla samman händelserna, men inte vem som lämnat spåren efter sig.

Frun tipsade polisen

Det var först efter att mannens fru tipsat polisen som han kunde kopplas till brotten. Eftersom mannen inte är straffad tidigare fanns han inte i polisens register.

De nio målsägandena var mellan 18 och 34 år när brotten begicks mot dem.

Mannen sitter frihetsberövad sedan den 26 januari i år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer