Mannen kom från en ”bra familj”, tyckte nämndemännen, som friade mannen i tingsrätten. Nu döms han till fängelse av Svea hovrätt. Foto: TT

Man från ”bra familj” döms i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Tingsrätten friade från misshandel med hänvisning till att mannen kom från en ”bra familj”. Nu döms han till tre månaders fängelse av Svea hovrätt.

”En självklar tillämpning av den grundläggande principen om allas likhet inför lagen”, säger hovrättsrådet Claes Söderqvist i ett pressmeddelande.

Hovrätten ändrar en uppmärksammad dom mot en man som åtalades för att ha misshandlat en kvinna och dömer honom nu till tre månaders fängelse.

Mannen friades av Solna tingsrätt, men domen mötte stark kritik. Rätten var oenig, men landade i en friande dom då två av nämndemännen, tvärt emot en tredje nämndeman och juristdomaren, ansåg att mannen var oskyldig. Enligt tingsrättens dom påverkades bedömningen av de vittnesmål som lades fram av att mannen, till skillnad från kvinnan, kom från en ”bra familj”.

Nämndemän utesluts ur C efter kritiserad dom

Hovrätten: Kvinnan trovärdig

Hovrätten bedömer kvinnans berättelse som trovärdig och konstaterar att den stödjs av annan bevisning som journalanteckningar och fotografier som dokumenterar de skador som kvinnan fick under misshandeln.

Hovrätten skriver också att bevisvärdet i berättelser från personer som hörs i domstol inte påverkas av en persons bakgrund eller om personen tillhör en speciell grupp eller släkt.

”Detta är en självklar tillämpning av den grundläggande principen om allas likhet inför lagen”, säger hovrättsrådet Claes Söderqvist i ett pressmeddelande.

Enig hovrätt

I väntan på dom genomgick mannen en rättspsykiatrisk undersökning, som dock landade i bedömningen att han inte lider av en allvarlig psykisk störning.

Hovrättens dom är enhällig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nämndemän utesluts ur C efter kritiserad dom

Mer i ämnet