Under måndagsmorgonen arbetades med hissen där mannen fastnat. Foto: Fernando Gonzalez/SVT

Man räddad från hiss – var instängd hela helgen

Uppdaterad
Publicerad

Tidigt på måndagsmorgonen larmades räddningstjänsten till Alby centrum i Botkyrka kommun, efter larm om ett hissnödläge. I hissen hittades en man som till en början inte var kontaktbar.

Hissen som mannen befann sig i ligger i vad som beskrivs vara ett kontorshus med bland annat en tandläkarmottagning i. Det var när en person skulle använda hissen vid 06.30-tiden som mannen upptäcktes.

– Vi fick ett initialt larm om att mannen skulle ha varit i hissen sedan i fredags. Så vitt vi kan bedöma så var han i dåligt skick när vi fick ut honom så han har troligtvis varit där länge, säger Roger Magnusson, operativ chef vid Södertörns brandförsvarsförbund.

Enligt polisen har mannen uppgett att han lagt sig för att sova i hissen. När han vaknade var byggnaden stängd och låst för helgen, och hissen gick inte att öppna.

Instängd i nästan tre dygn

Den 58-årige mannen hade själv inte kunnat larma från hissen.

– Hur det har gått till har vi inte klart för oss, vi antar att folk har gått hem på fredagen och sedan har ingen funnits där på hela helgen. Ofta finns det en larmknapp i en hiss, men vi vet inte hur det har varit där.

När ambulanspersonal kom till platsen kunde den medtagna mannen berätta att han suttit instängd sedan i fredags.

– Han ska ha meddelat några ord, att han varit i hissen sedan i fredags och att han var törstig, säger Roger Magnusson.

Mannen var så medtagen att han fick föras till sjukhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.